Apneu machine

Wat is het en wat doet het?

Wie last heeft van slaapapneu slaapt vaak met een apneu machine om er voor te zorgen dat er in de nacht geen apneus plaatsvinden. Maar wat doet een dergelijke machine precies om dit te voorkomen, en waarom is dat belangrijk?

Wat is een apneu machine?

Een apneu machine (ook wel bekend onder de naam CPAP) is een machine die onder verhoogde druk via een masker een luchtstroom inblaast. Deze luchtstroom zorgt er voor dat de luchtwegen tijdens het slapen niet kunnen dichtvallen. Dit dichtvallen veroorzaakt namelijk in veel gevallen voor slaapapneu. Bij een apneu ontstaat een ademstilstand van meer dan tien seconden, waardoor het zuurstofniveau in het lichaam daalt. Vervolgens moet het lichaam hard aan het werk om dit zuurstofniveau weer op peil te brengen. Niet één keer per nacht, maar tientallen keren. Dit zorgt er voor dat je nooit in een diepe slaap raakt, met alle gevolgen van dien. Veel mensen met onbehandelde slaapapneu zijn oververmoeid, hebben last van concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Ook aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziektes liggen op langere termijn op de loer. De behandeling van slaapapneu is dan ook van groot belang.

Hoe lang moet je wennen aan een apneu machine?

Jouw behandelaar meet je het meest geschikte CPAP masker aan. Ook wordt de apneu machine door hem ingesteld op de juiste luchtdruk. De meeste mensen hebben in het begin moeite met het slapen met een masker op, of met de ingestelde druk, of met beide. Om de overgang te vergemakkelijken hebben apneu machines een opbouwfunctie. Deze functie zorgt er voor dat de druk laag start en langzaam opbouwt. Op die manier kun je geleidelijk wennen aan het slapen op de juiste druk.

Voor het CPAP masker zijn verschillende comfortproducten verkrijgbaar, zoals kussentjes en gels, die er voor zorgen dat je minder last hebt van de randen of bandjes, of die je huid beschermen als je een gevoelige of droge huid hebt.

Hoe lang het duurt voordat je gewend bent aan een apneu machine verschilt van persoon tot persoon. Je behandelaar zal er alles aan doen om je zo snel mogelijk te laten wennen, zodat je weer kunt genieten van een goede nachtrust.

Main Menu