Centraal slaapapneu

Is er bij jou slaapapneu vastgesteld? Er zijn verschillende vormen van slaapapneu. Eén daarvan is centraal slaapapneu. Wat is dat precies en hoe wordt het behandeld?

CSA

Centraal slaapapneu wordt vaak afgekort als CSA. Bij CSA wordt de ademhaling onregelmatig aangestuurd door de hersenen. Er ontstaan korte pauzes in de ademhaling die soms worden afgewisseld met diepe ademteugen. Mensen met CSA snurken minder, in tegenstelling tot mensen met andere vormen van slaapapneu. CSA geeft vaak symptomen zoals ademstops tijdens de slaap, steeds kort wakker worden, niet diep in slaap kunnen vallen en vaak naar de wc moeten. Overdag zijn mensen met SCA vaak moe en hebben soms concentratieproblemen.

CSA komt voornamelijk voor bij mensen die een beroerte hebben gehad of lijden aan een hartziekte. Ook bepaalde pijnstillers die morfine bevatten (opiaten) kunnen er voor zorgen dat iemand CSA krijgt. Ook mensen met een zenuw- of spierziekte zijn gevoeliger voor centraal slaapapneu.

Hoe weet je of je centraal slaapapneu hebt?

Heb je klachten die passen bij slaapapneu? Dan ga je naar de huisarts. Deze verwijst je door naar een expert, meestal een KNO arts. Deze voert een slaaponderzoek uit, waarbij tijdens je slaap gekeken wordt naar onder meer de ademhaling. De expert stelt vervolgens vast of je slaapapneu hebt en zo ja, welke vorm.

Behandeling van centraal slaapapneu

Vervolgens kijken jullie samen naar de beste behandeling voor de slaapapneu. Meestal is dit een behandeling met een cpap apparaat. Dit is een apparaat dat lucht onder een bepaalde druk door een masker blaast die je over je neus of je neus en mond draagt tijdens de slaap. Ook extra zuurstof of medicatie kunnen worden voorgeschreven als behandeling. Welke behandeling het beste bij je past hangt af van de mate waarin je centraal slaapapneu hebt en welke behandeling het beste aanslaat.

Main Menu