CPAP masker schoonmaken

CPAP masker schoonmaken. Hoe doe je dat? Als je slaapapneu hebt en je gebruikt een CPAP machine, dan moet je deze machine en de toebehoren goed schoonmaken. Een schoon masker is hygiënisch en gaat bovendien langer mee.

Hoe moet ik een CPAP masker schoonmaken?

Een CPAP masker bestaat uit verschillende onderdelen: een kussentje, een frame en een hoofdband. Voor het zichtbare vuil zijn CPAP masker doekjes verkrijgbaar. Nu ieder gebruik van het masker veeg je het vuil hiermee weg.

Het masker haal je uit elkaar. In de handleiding van het masker staat hoe dit moet. Heb je een intranasaal masker? Maak dan de kussentjes los van het frame. Alle onderdelen, behalve de hoofdband en zachte hoezen, moeten worden gewassen. Dat doe je door ze even te weken in lauwwarm water met een mild schoonmaak middel en vervolgens met de hand uit te wassen. Je kunt een zachte borstel, zoals een zachte tandenborstel gebruiken om de ventilatieopeningen en draaiende delen op het masker schoon te maken.

Spoel alle onderdelen vervolgens goed af en laat ze drogen in de lucht, buiten bereik van direct zonlicht. Daarna kan het masker weer in elkaar gezet worden.

De hoofdband en zachte hoezen moeten ook in lauwwarm water met een mild reinigingsmiddel met de hand gewassen worden en gedroogd worden in de lucht buiten bereik van direct zonlicht. Dit hoeft echter minder vaak dan de rest van de onderdelen van het masker.

Wanneer moet ik het masker schoonmaken?

De hoofdband  en zachte hoezen kunnen één keer per week gewassen worden. De rest van het masker moet bij voorkeur iedere dag schoongemaakt worden. Ben je onderweg, bijvoorbeeld voor een lange reis? Dan kun je er ook voor kiezen gebruik te maken van CPAP doekjes. Dit is echter op langere termijn geen vervanging van het reinigen met water. Zodra de mogelijkheid er is moet het masker schoongemaakt worden met lauwwarm water en een mild reinigingsmiddel.

Main Menu