Hoe stop je met snurken?

Hoe stop je met snurken | Snurk jij? Dat kan heel vervelend zijn, vooral als jij of je eventuele partner daar steeds wakker van wordt. Veel mensen, mannen en vrouwen, snurken af en toe. Er zijn dan ook verschillende oorzaken voor snurken.¹

Hoe ontstaat snurken?

Snurken ontstaat wanneer er minder ruimte is in de keel-of neusholte en je ademt in. Omdat er minder ruimte is gaat de lucht sneller door de keelholte en gaan de stembanden trillen. Daardoor ontstaat het bekende snurkgeluid.

Er zijn verschillende oorzaken voor snurken:

  • Je bent verkouden. Door de verkoudheid zijn de slijmvliezen vaak gezwollen waardoor de holtes wat nauwer worden. Deze vorm van snurken lost zichzelf vaak vanzelf op als de verkoudheid over is. Een neusspray die de slijmvliezen laat slinken kan ook helpen.
  • Je slaapt op je rug. Als je slaapt dan ontspannen de spieren zich, waaronder de tongspier. Door rugslapen zakt de tong een beetje naar achteren en blokkeert de keelholte, waardoor deze nauwer wordt.
  • Je hebt een slap gehemelte, slappe keelwand of slappe huig. Bij het ontspannen vallen deze een beetje naar binnen, waardoor de keelholte nauwer wordt.
  • Je hebt slaapmiddelen, alcohol of drugs gebruikt. Hierdoor wordt het gehemelte, de huig en de keelwanden ook slapper.
  • Je rookt. Door roken raakt de keel geïrriteerd, waardoor de wanden sneller gaan trillen bij het ontspannen.
  • Je hebt overgewicht. Door overgewicht zit er vaak meer vetweefsel in de keelholte, waardoor deze nauwer wordt.

Hoe stop je met snurken door slaapapneu?

Snurk jij omdat je slaapapneu hebt? Dan is het belangrijk de slaapapneu te behandelen. Op korte en lange termijn heeft slaapapneu invloed op je leven en je gezondheid. Slaapapneu gaat niet vanzelf over. Een behandeling is nodig. Ga daarvoor naar de huisarts, die je doorverwijst naar een KNO arts. Deze doet een slaaponderzoek om te kijken welke vorm van slaapapneu jij hebt en in welke mate. Daarna kijken jullie samen naar de beste oplossing. Meestal is dit een CPAP apparaat. Door het behandelen van slaapapneu stop je met snurken.

¹ https://www.thuisarts.nl/snurken/ik-snurk-erg

 

Main Menu