Is slaapapneu te genezen?

Is slaapapneu te genezen? We spreken van slaapapneu als je tijdens je slaap meerdere keren per uur een ademstop hebt van tien seconden of langer. Deze ademstops worden meestal veroorzaakt door een blokkade van de luchtwegen. Als je slaapt ontspant je lichaam en ontspannen dus ook je spieren, waardoor weke delen zoals je tong naar achteren kunnen glijden en de keelholte blokkeren.

Hierdoor kan er geen lucht meer naar binnen, waardoor je stopt met ademen. Als het zuurstofgehalte in het bloed te laag wordt sturen je hersenen een seintje naar je lichaam en word je kort wakker. Je spieren spannen even aan, de blokkade wordt opgeheven en je adem weer. Maar als je dan weer in slaap valt ontspannen de spieren opnieuw en kan er een ademstop optreden.

Hoe weet ik dat ik slaapapneu heb?

Mensen met slaapapneu merken dit vaak omdat ze snurken, vaak wakker worden in de nacht en met een droge mond wakker worden. Overdag zijn ze moe, prikkelbaar en kunnen last hebben van concentratieproblemen. Op langere termijn slaapapneu ook gezondheidsschade geven. Daarom is het belangrijk dat het behandeld wordt.

Is slaapapneu te genezen?

Slaapapneu wordt gezien als een chronische ziekte. Afhankelijk van de oorzaak is slaapapneu een aandoening die de rest van je leven bij je blijft. Blijkt de oorzaak een obstructie van de luchtwegen die operatief te verwijderen is, dan is de kans aanwezig dat je geneest van slaapapneu.

Door aanpassingen in de levensstijl kan slaapapneu verminderen. Roken, drugs- en alcoholgebruik bijvoorbeeld, verergeren slaapapneu. Ook overgewicht en rugslapen maken het erger. Door bijvoorbeeld af te vallen of te stoppen met roken kan het aantal ademstops afnemen.¹

Behandeling van slaapapneu

Slaapapneu is goed te behandelen. Via de huisarts word je doorverwezen naar een specialist die een slaaponderzoek (in een slaapcentrum) uitvoert. Daarna wordt samen met jou gekeken wat de beste behandeling is. Aanpassen van de levensstijl is daar onderdeel van. Daarnaast wordt in veel gevallen een CPAP apparaat gebruikt. Dit apparaat blaast lucht via een slang naar een masker dat je over je neus of neus en mond draagt als je slaapt, zodat de luchtwegen open blijven en geen ademstops meer optreden.

 

¹ https://www.familie-prosman.nl/apneuforum/is_apneu_te_genezen.pdf

Main Menu