Mandibulair repositie apparaat

Heb je last van OSAS of snurken? Dan kan het zijn dat je een mandibulair repositie apparaat aangemeten krijgt. Dit wordt vooral gedaan bij lichte tot milde OSAS. Hiermee worden het snurken en de apneus beperkt en slaap je beter.

Wat is een mandibulair repositie apparaat?

Een mandibulair repositie apparaat (MRA) wordt ook wel een slaapbeugel of snurkbeugel genoemd. Laatste is wellicht niet een heel goed gekozen term, omdat de beugel juist gebruikt wordt om snurken tegen te gaan. Het is een beugel die wordt gebruikt om snurkproblemen op te lossen bij het obstructieve slaapapneu syndroom (OSAS). Met de beugel worden de onderkaak en daarmee verbonden weke delen naar voren gehouden zodat de vernauwde bovenste luchtweg verruimd wordt. Hierdoor kan lucht beter passeren en treden geen tot weinig apneus meer op. Ook wordt het snurken minder omdat de lucht makkelijker langs de weke delen gaat en deze minder mee ’trillen’. Op deze manier slapen zowel jij als een eventuele partner beter en dieper en ben je overdag minder moe.

Een MRA bestaat uit twee losse beugels. Eén wordt vastgeklikt op de boven tanden, de andere gaat op de ondertanden. De beugel wordt alleen gedragen tijdens het slapen. Als de beugels met elkaar worden verbonden gaat de onderkaak vanzelf naar voren.

Aanmeten van een MRA

Voor het aanmeten van een mandibulair repositie apparaat word je door jouw behandelend arts doorverwezen naar een kaakchirurg. Deze kan beoordelen of je kaakgewrichten en gebit geschikt zijn voor een MRA. Als dat het geval is wordt een MRA aangemeten.

Een mandibulair repositie apparaat kan vergoed worden door de verzekering. Eén van de voorwaarden is meestal dat het moet worden geadviseerd na een slaaponderzoek in een slaapcentrum. Dit wordt over het algemeen uitgevoerd door een longarts of KNO arts. Wil je zeker weten dat je een vergoeding ontvangt? Neem dan eerst contact op met je verzekering.

Main Menu