Mijn man snurkt ik kan niet slapen

Mijn man snurkt, ik kan niet slapen. Dit kan er aan de hand zijn. Snurkt jouw partner en kan je er niet van slapen? Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn, van een onschuldig kwaaltje tot een chronische aandoening. Een snurkende partner veroorzaakt ergernis, stress en slapeloosheid. Ga je dan apart slapen of zoek je uit wat de reden is voor het snurken?

Omdat je partner vaak nergens last van heeft is het belangrijk hem eerst te overtuigen van het feit dat hij snurkt en dat jij daar last van hebt. Bijvoorbeeld door het geluid op te nemen met de telefoon. Past als hij overtuigt is van het snurken is je partner echt gemotiveerd er iets aan te doen.

Oorzaak van snurken

Vervolgens gaan jullie samen kijken naar de oorzaak. Snurkt hij normaal nooit maar nu wel? Misschien is hij verkouden. Door een verstopte neus en opgezette slijmvliezen ga je makkelijk snurken. Een neusspray die de slijmvliezen laat slinken is vaak en goede oplossing. 

Is je man een rugslaper? Als je slaapt ontspannen je spieren. De tong en weke delen in de keel kunnen dan naar achteren glijden waardoor ze de luchtpijp deels blokkeren. Op je rug slapen zorgt er voor dat dit makkelijker gebeurd. De lucht moet door een smalle doorgang, waardoor de keelwand en stembanden gaan trillen. Dat maakt het bekende snurkgeluid. Ook door het gebruik van alcohol, drugs en slaapmiddelen ontspan je meer en verslappen je spieren, waardoor de tong en de weke delen in de keel makkelijker naar achteren zakken.

Ook bij overgewicht gebeurt dit. Extra gewicht in de nek en het gezicht zorgen er ook voor dat de luchtpijp makkelijker deels geblokkeerd wordt omdat deze al nauwer is door het overgewicht. Afvallen kan dan de oplossing zijn.¹

Slaapapneu en snurken

Snurkt je man alle nachten en kan je niet slapen? Dan kan hij slaapapneu hebben. Dit is een chronische aandoening die je moet behandelen. Zelf zal hij ook last hebben van slaapapneu. Een droge mond bij het wakker worden, hoofdpijn en concentratieproblemen zijn daar enkele voorbeelden van.

Mijn man snurkt ik kan niet slapen; ga naar een specialist

Als je denkt dat je man slaapapneu heeft is het verstandig hiermee naar de huisarts te gaan. Deze verwijst je man door naar een specialist, die onderzoek doet en een behandeling start. Met deze behandeling komt er niet alleen een einde aan slaapapneu maar snurkt je man ook niet meer.

 

¹ https://www.slaapinfo.nl/snurken/8-tips-tegen-snurken-2-tips-voor-partners/

Main Menu