Oplossing voor snurken

Oplossing voor snurken? Er zijn verschillende manieren om snurken te voorkomen.¹

Snurk jij? Dat kan erg hinderlijk zijn, niet alleen voor jou zelf maar ook voor een eventuele partner. Die heeft er vaak zelfs meer last van dan jij, al zijn er ook mensen die zichzelf regelmatig wakker snurken. Gelukkig is er een aantal dingen te doen aan snurken.

Wat is snurken?

Snurken is het brommende geluid dat iemand kan maken tijdens het slapen. Het ontstaat door inademen, waarbij lucht door de neus, keel en luchtpijp naar je longen gaat. Als je minder ruimte in je neus en / of keel hebt, gaat de lucht sneller door de luchtpijp. Aan het begin van de luchtpijp zitten je stembanden. Deze gaan door de snellere beweging van lucht trillen, waardoor het typische snurkgeluid ontstaat.

Oplossingen voor snurken

Er zijn verschillende oorzaken voor snurken, en dus ook verschillende manieren om snurken aan te pakken.

  • Slaap je op je rug, dan kunnen de wanden in de keelholte naar binnen vallen. Daardoor ontstaat minder ruimte in de keelholte en gaat de lucht er sneller doorheen, waardoor je gaat snurken. Door niet op je rug maar op je zij te slapen kun je snurken voorkomen.
  • Gebruik je alcohol voor het slapen of neem je een slaapmiddel? Slaapmiddelen en alcohol, maar ook drugs, kunnen er voor zorgen dat je spieren slapper worden. Dus ook de spieren in je keelwand. Daardoor valt de keelholte een beetje dicht. Ook kan je tong naar achteren glijden waardoor de keelholte nauwer wordt. Geen drugs, slaapmiddel of alcohol gebruiken voor het slapen is een oplossing.
  • Roken irriteert de keel. Ook hierdoor kun je gaan snurken. Stoppen met roken is dan de oplossing.
    Een verstopte neus kan zorgen voor snurkgeluiden. Bijvoorbeeld als je verkouden bent of last hebt van een allergie. Je neusslijmvliezen zwellen dan op. Een neusspray die er voor zorgt dat de slijmvliezen minder dik worden kan helpen.
  • Slaapapneu. Eén van de symptomen van slaapapneu is snurken. Denk je dat je slaapapneu hebt? Dan is het verstandig naar de huisarts te gaan. Deze verwijst je door naar een specialist. Samen met de specialist kijk je naar de juiste behandeling van slaapapneu. De behandeling is ook vaak de oplossing voor snurken.

 

¹ https://www.thuisarts.nl/snurken/ik-snurk-erg

Main Menu