OSA slaapapneu

Bij veel mensen kan de adem even stoppen tijdens de slaap. Als dat niet te lang duurt en het niet te vaak voorkomt tijdens de nacht is er niets aan de hand. Als je een aantal maal per uur een ademstilstand hebt van tien seconden of langer verstoort het je slaap. Dat is het moment om aan de bel te trekken. Je hebt dan waarschijnlijk OSA slaapapneu

Wat is OSA slaapapneu?

OSA is de afkorting voor obstructief slaapapneu. Een apneu kan optreden als je in je slaap helemaal ontspant, waardoor de tong en zachte delen naar achteren kunnen schuiven en in de keel de luchtwegen blokkeren. Er is dus sprake van een obstructie, waardoor er geen lucht meer door je keel kan. Door het dalende zuurstofgehalte in je bloed geven je hersenen een seintje aan je lichaam om wakker te worden. Je spieren spannen dan even aan, de blokkade wordt opgeheven en je haalt weer adem.

Omdat je in de nacht een paar keer per uur wakker wordt kom je nooit in een echt diepe slaap. Je nachtrust wordt dus verstoord, en daar heb je op korte en langere termijn last van.

Welke klachten horen bij OSA?

  • Snurken
  • Wakker worden met een droge mond
  • In de ochtend hoofdpijn hebben
  • Overdag vermoeid zijn
  • Concentratieproblemen
  • Prikkelbaarheid

Dit zijn klachten die bij OSA slaapapneu passen, maar ook voor kunnen komen in andere situaties. Koorts in de nacht kan bijvoorbeeld zorgen voor een droge mond en als je neus verstopt zit door een verkoudheid of allergie kun je gaan snurken.

Hoe wordt OSA behandeld?

Als je denkt dat je slaapapneu hebt ga je naar de huisarts. Deze verwijst je door naar een specialist. De specialist voert een slaaponderzoek uit om vast te stellen of het om slaapapneu gaat. Daarna kijken jullie samen naar de beste behandeling. Een aanpassing in de levensstijl kan al helpen, bijvoorbeeld door gewicht te verliezen bij overgewicht of te stoppen met roken als je rookt. Daarnaast kan een CPAP apparaat worden aangeraden. Dit apparaat blaast onder een bepaalde druk lucht door een slang naar een masker dat je over je neus of mond en neus draagt. Deze lucht zorgt er voor dat je luchtwegen open blijven en er geen ademstops optreden.

 

¹ https://www.isala.nl/patientenfolders/6020-obstructief-slaapapneu-osa/

Main Menu