OSAS apparaat
Een OSAS apparaat, wat is het en hoe werkt het?
Vermoed jij dat je slaapapneu hebt? Dan ga je naar de huisarts, die jou doorverwijst naar een KNO arts. Deze kijkt aan de hand van een slaaponderzoek of je inderdaad slaapapneu hebt, en zo ja, welke vorm en in welke.¹
Er zijn verschillende vormen van slaapapneu. Eén daarvan is obstructief slaapapneu (OSAS). Bij obstructief slaapapneu ontspannen de spieren tijdens het slapen, waardoor de zachte delen in de keel de keelholte blokkeren. Daardoor kan er geen lucht meer door de keelholte en stop je even met ademhalen. Daar word je wakker van, waardoor je spieren spannen en de blokkade wordt opgeheven. Als je tijdens de slaap meer dan vijf keer per uur een ademstop hebt van tien seconden of meer, dan spreken we van slaapapneu.
Symptomen OSAS
Obstructief slaapapneu uit zich meestal in vermoeidheid overdag, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Mensen met OSAS worden vaak wakker met een droge mond, hebben hoofdpijn in de ochtend en kunnen zelfs een karkaterverandering ondergaan door de vermoeidheid. Tijdens de slaap snurken ze vaak en worden regelmatig wakker.
Behandeling met OSAS apparaat
Meestal wordt obstructief slaapapneu behandeld met een OSAS apparaat. Dit is een machine die onder een bepaalde druk lucht via een slang blaast naar een masker. Dit masker draag je over je neus of over je neus en mond. Door de luchtdruk blijft de keelholte open en ontstaan er geen apneus meer tijdens de slaap. Hierdoor val je in een diepe slaap en word je in de ochtend uitgerust wakker.²
Een OSAS apparaat wordt aangemeten door een KNO arts, die samen met jou kijkt welk masker het beste voor jou is, op welke manier deze het beste zit en welke luchtdruk goed is. Dit kan een proces zijn van enkele weken. Het is belangrijk dat de luchtdruk goed is en het masker goed zit voor een optimaal resultaat van de behandeling.