Slaap apneu machine
Heb jij slaapapneu? Dan is de kans groot dat je een slaap apneu machine hebt gekregen om de apneus te behandelen. Maar hoe werkt een dergelijke machine?
We spreken van slaapapneu als je in je slaap meerdere malen (meer dan vijf keer) per uur tien seconden of meer stopt met ademen. Mensen met slaapapneu hebben vaak hoofdpijn of een droge mond als ze wakker worden. Ook zijn ze overdag moe, en schrikken ze in de nacht vaak wakker. Dit komt omdat je nooit diep in slaap valt. Als je stopt met ademenen daalt het zuurstof niveau in je bloed. Je hersenen geven dan een seintje aan je lichaam dat het wakker moet worden. Daardoor ga je weer ademen en val je in slaap. Bij de volgende apneu word je weer even wakker.
Hoe ontstaat slaapapneu?
Een apneu ontstaat door een blokkade van de luchtwegen. Als je in slaap valt ontspan je. De keel kan dan dusdanig slap worden dat er geen lucht meer door kan. Ook kan de tong naar achteren zakken waardoor de luchtwegen geblokkeerd worden. Zodra je wakker wordt spannen je spieren aan en wordt de blokkade opgeheven. Dan haal je dus weer gewoon adem.
Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van slaapapneu. Overgewicht en roken zijn voorbeelden, maar ook het gebruik van slaapmiddelen, drugs of alcohol kunnen zorgen voor slaapapaneu.
Hoe werkt een slaap apneu machine?
Een slaap apneu machine wordt ook wel een CPAP apparaat genoemd. Dit staat voor Continuous Positive Airway Pressure. Dit apparaat zorgt er voor dat er lucht onder een bepaalde druk door een slang naar een masker wordt geblazen. Dit masker draag je over je neus of neus en mond. Door de luchtdruk blijven je luchtwegen open en ontstaan er geen apneus meer. Je valt dan weer in een diepe slaap zonder steeds wakker te worden. Daarmee verbetert de slaap aanzienlijk, word je niet meer wakker met hoofdpijn en ben je overdag minder moe.¹