Slapen met apneu masker

Als er bij jou door een specialist slaapapneu is geconstateerd, zijn verschillende behandelingen mogelijk. Eén daarvan is slapen met een apneu masker. Maar wat doet dat masker precies?

Wat veroorzaakt slaapapneu?

Om te begrijpen hoe een apneu masker werkt is het goed te weten wat slaapapneu veroorzaakt. Als je slaapt ontspan je. Sommige delen van de keel kunnen dan dusdanig slap worden dat er geen of te weinig lucht meer door je keel kan. De ademhaling stopt dan even. Dat noemen we een apneu. Je lichaam krijgt even minder zuurstof. Vaak word je daar een wakker van. Mensen met slaapapneu slapen meestal nooit diep omdat de apneus ze steeds naar een lichtere slaap trekken.¹

Hoe werkt slapen met een apneu masker?

Een apneu masker wordt ook wel een slaapmasker genoemd . Een apneu masker is verbonden met een CPAP (continuous positive airway pressure) machine. Deze machine blaast via een slang lucht naar het masker, dat je over de neus of neus en mond beide draagt. De lucht gaat naar de mond- en / of de keelholte, waardoor deze niet meer dicht kunnen vallen als je slaapt. De apneus verdwijnen dan, en ook snurk je niet meer in je slaap. Welke luchtdruk geschikt is voor jou wordt samen met een specialist bekeken en kan op een later moment altijd bijgesteld worden.²

Soorten apneu maskers

  • Neusmasker. Dit is het meest gebruikte masker bij de behandeling van slaapapneu. Het bestaat uit een kapje dat de neus omsluit. De lucht van de CPAP machine wordt dus alleen door de neus geblazen.
  • Nose pillow mask of intranasaal masker. Dit is ook een neusmasker, dat niet bestaat uit een kapje over de neus, maar uit twee neusdopjes die in de neusgaten geplaatst worden.
  • Gezichtsmasker of full face masker. Dit masker wordt zowel over de neus als de mond geplaatst.

Welk masker is geschikt voor mij?

Welk masker geschikt is voor jou hangt af van verschillende factoren. De specialist die de CPAP machine aanmeet zal samen met jou kijken naar het meest geschikte apneu masker.

 

¹ https://www.thuisarts.nl/slaapapneu/ik-heb-slaapapneu#:~:text=Hoe%20ontstaat%20slaapapneu%3F,geen%20lucht%20meer%20doorheen%20kan.

² https://www.rijnstate.nl/aandoening-en-behandeling/slaapapneu/behandeling/slaapmasker/#:~:text=Hoe%20werkt%20het%20slaapmasker%3F,het%20snurken%20is%20dan%20verdwenen.

Main Menu