Snurken oplossing

Zoek je een oplossing tegen snurken? Dan moet je eerst weten waarom je snurkt. Er zijn namelijk verschillende oorzaken voor snurken. Sommige mensen snurken maar af en toe, anderen iedere nacht en de hele nacht.

Snurken is vaak onschuldig, maar kan wel hinderlijk zijn voor een eventuele partner die er niet van kan slapen. Bovendien kun jij jezelf wakker snurken, wat er voor zorgt dat je niet in een diepe slaap komt gedurende de nacht.

Een verstopte neus door een verkoudheid is een vorm van onschuldig snurken en lost meestal uit zichzelf weer op. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een neusspray of een zoutwater oplossing die de slijmvliezen laat slinken zodat de lucht weer ongehinderd door je neus kan.

Factoren die bijdragen aan snurken

Ook zijn er factoren die de kans op snurken verhogen.

  • Roken
  • Overgewicht
  • Op de rug slapen
  • In de avond alcohol drinken
  • Slaapmiddelen of kalmeringsmiddelen
  • Leeftijd

Oplossing tegen snurken? Kijk naar je levensstijl

Een oplossing tegen snurken kun je zoeken in het aanpassen van je levensstijl, bijvoorbeeld door te stoppen met roken, gewicht te verliezen of geen alcohol meer te drinken in de avond. Door de aanpassingen worden de vernauwingen van de luchtwegen, mond- en keelholte helemaal of gedeeltelijk opgeheven, zodat je minder snurkt of zelfs helemaal stopt met snurken. De oplossing kan dus deels bij jezelf liggen.

Slaapapneu

Snurken kan ook een symptoom zijn van slaapapneu. Hierbij stopt de ademhaling meerdere malen per uur gedurende de tijd dat je slaapt. De oplossing voor snurken ligt dan bij een specialist. Vermoed je dat je slaapapneu hebt, bijvoorbeeld omdat je meerdere keren per nacht wakker wordt, nooit echt diep slaapt en wakker wordt met hoofdpijn of een droge mond, en heeft dat bovendien invloed op je functioneren overdag? Zoek dan de oplossing voor snurken bij de huisarts. Deze verwijst je door naar een specialist, zoals een KNO arts.

Main Menu