Stop met snurken

Dit zijn mogelijke oorzaken van snurken. Snurken kan heel vervelend zijn. Je kunt er zelf wakker van worden en het kan zorgen voor een droge mond of hoofdpijn in de ochtend. Heb je een partner, dan ondervindt deze er waarschijnlijk nog meer hinder van dan jij. Voor jullie nachtrust is het beter de oorzaak te vinden. Behandel deze en stop met snurken!

Hoe ontstaat snurken?

Snurken wordt veroorzaakt door een vernauwing in de luchtweg tussen de neusgaten en de stembanden. Als je inademt ontstaat door die vernauwing onderdruk in de keel, waardoor het zachte gehemelte met de huig, tong en de wanden van de keelholte naar elkaar toe worden gezogen en gaan trillen. Er moet te veel lucht door een te krappe doorgang. Dit veroorzaakt het bekende snurk-geluid.¹

Wat zijn de oorzaken van snurken?

Snurken kan veel verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen snurken een paar nachten, anderen snurken iedere nacht. Als je verkouden bent snurk je vaak. Dit komt omdat de verkoudheid de neus verstopt en de slijmvliezen laat zwellen. Een neusspray kan dit verhelpen.

Ook het gebruik van alcohol, drugs of slaapmiddelen kunnen snurken veroorzaken of verergeren. Deze middelen zorgen voor extra verslapping van de spieren in de keelholte.

Leeftijd kan ook een rol spelen. Bij het ouder worden hoopt vetweefsel op (net zoals bij overgewicht) waardoor het slijmvlies van de keelholte dikker wordt en de doorgang dus wordt vernauwd. Ook worden huid en slijmvliezen slapper naarmate je ouder wordt, waardoor ze makkelijker gaan trillen.

Roken irriteert de keel, maar brandend maagzuur heeft hetzelfde effect. Hierdoor kan de keelwand verdikken en wordt de doorgang nauwer.

Stop met snurken

Snurk je en hebben jij of je partner daar last van? Ga dan naar de huisarts. Deze kan samen met jou kijken wat de oorzaak is van het snurken en wat je daar aan kunt doen. Ook kan de huisarts je doorverwijzen naar een specialist zoals een KNO arts, bijvoorbeeld als snurken een medische oorzaak heeft, zoals slaapapneu. De specialist helpt je dan verder.

¹ https://www.mmc.nl/kno/aandoeningen-en-behandelingen/snurken/

Main Menu