Wat te doen aan slaapapneu?

Een aantal tips

Bij slaapapneu stop je in je slaap regelmatig even met ademhalen. Deze pauzes duren rond de tien seconden of zelfs meer. Deze pauzes heten apneus. De ‘a’ staat voor ‘geen’ en ‘pneu’ voor ‘zuurstof’. Je lichaam krijgt dus op dat moment niet of niet voldoende zuurstof. Daardoor ga je lichter slapen of word je zelfs steeds even wakker. Een diepe slaap bereik je bijna nooit.

Dat heeft consequenties voor je lichaam. Ten eerste moet je lichaam hard werken om na iedere ademstop voldoende zuurstof door het lichaam te pompen. Ten tweede slaap je nooit echt lekker, waardoor je in de ochtend vaak met hoofdpijn wakker wordt en de hele dag moe en prikkelbaar bent. Op langere termijn kan niet behandelde slaapapneu het risico op hart- en vaatziekten en hartritmestoornissen vergroten. Dus wat te doen aan slaapapneu?

Wat is de oorzaak van slaapapneu?

Slaapapneu kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende vorm is het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS). Hierbij wordt de ademhaling door een fysieke barrière belemmert. Dat kan bijvoorbeeld komen door de vorm van je kaak, of door overgewicht waardoor er meer vetweefsel rond de keel zit, die bij het slapen zorgt voor een vernauwing van de keel. Ook een dikkere tong of slappe keelspieren kunnen de keel blokkeren.

Wat te doen aan slaapapneu?

De meest voorkomende behandeling van slaapapneu is het gebruik van een apneu machine. Deze is via een slang gekoppeld aan een CPAP masker. De machine blaast lucht via het masker je neus en keel in. Daardoor ontstaat een iets hogere luchtdruk die er voor zorgt dat je keelholte niet ‘dicht kan vallen’ en je dus vrij kunt blijven ademen.

Heb je een lichtere vorm van slaapapneu?

Je kunt apneus mogelijk verminderen met de volgende tips.

  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht en probeer af te vallen bij overgewicht.
  • Slaap niet op je rug.
  • Gebruik geen spierverslappende medicijnen.
  • Zorg dat je niet oververmoeid naar bed gaat.
  • Zet het hoofdeinde van je bed iets omhoog.
  • Vermijd overmatig gebruik van alcohol en van alcohol in de avond.
  • Vermijd roken, dit irriteert de keel.

Heb je (het vermoeden van) zware slaapapneu of werken de tips niet? Ga dan naar de huisarts. Deze verwijst je waarschijnlijk door naar de longarts.

Main Menu