Apneu apparaat mee op vakantie

Ga je op reis en heb je slaapapneu? Dan is het verstandig je apneu apparaat mee op vakantie te nemen. Je CPAP apparaat zorgt voor een goede nachtrust, en op een vakantie wil je graag goed uitgerust zijn.¹

Een CPAP apparaat is draagbaar en kan in principe overal gebruikt worden. Wil je een handzamer apneu apparaat mee op vakantie? Er zijn ook reis-CPAP apparaten verkrijgbaar. Deze werken net als ‘gewone’ CPAP apparaten door met lucht je luchtwegen open te houden zodat geen ademstops ontstaan.

Tips voor een apneu apparaat op vakantie

Ga je op vakantie (of zakenreis) met je CPAP apparaat. Een aantal tips voor je op een rijtje.

  • Controleer welk type stopcontact het land van bestemming heeft en zorg voor een adapter als de stekker van het apparaat niet in het stopcontact past.
  • Maak een overzicht van alles dat je nodig hebt, zoals masker er luchtslang, zodat je zeker weet dat je niets vergeet.
  • Neem voor de zekerheid een stekkerdoos en verlengsnoer mee. Als het stopcontact niet bij het bed zit kun je het CPAP apparaat toch gebruiken.
  • Zorg er voor dat het apparaat helemaal is opgeladen. Als je onverhoopt vertraging hebt of er om wat voor reden dan ook geen stroom is op je plek van bestemming kun je in ieder geval goed slapen. Externe batterijen of een extra USB-stroomkabel zijn ook handige accessoires.
  • Neem de gebruiksaanwijzing van het apparaat mee voor het geval er iets stuk gaat of je een vervangend onderdeel nodig hebt. Ook is het handig het telefoonnummer van de huisarts of specialist mee te nemen.

Ga je met het vliegtuig?

Bij de meeste maatschappijen telt een CPAP apparaat niet mee in de handbagage. Neem voor de zekerheid de gebruiksaanwijzing en een medische verklaring mee om vlotter door de veiligheidscontrole te gaan. Je mag bij de meeste maatschappijen het CPAP apparaat ook in het vliegtuig gebruiken. Vraag dat voor de zekerheid van te voren wel na. Het gebruik van een luchtbevochtiger is meestal niet toegestaan.

¹ https://nl.vitalaire.com/slaapapneu/leven-met-cpap-therapie/apneu-apparaat-mee-op-vakantie

Main Menu