Apneu apparaat
Heb jij slaapapneu? Eén van de behandelingen van slaapapneu bestaat uit het slapen met een apneu apparaat. Wat is dat precies en hoe werkt een apneu apparaat?
Voordat we uitleggen hoe een apneu apparaat werkt is het belangrijk te weten wat slaapapneu is.
Wat is slaapapneu?
We spreken van slaapapneu als je in je slaap even stopt met ademhalen. Deze ademstops vinden meerdere keren per uur plaats en duren tien seconden of langer. De ademstop ontstaat vaak omdat je keelholte ‘dicht valt’, bijvoorbeeld door een slappere keelwand. In je slaap ontspan je, waardoor de wanden naar binnen vallen en deze de luchtpijp blokkeren. Door de ademstop krijg je een zuurstoftekort in je bloed, waardoor je even wakker wordt. Daardoor spannen je spieren aan en wordt de blokkade opgeheven.
Mensen met slaapapneu komen nooit in een echt diepe slaap omdat ze meerdere keren per uur wakker worden. De meeste mensen met slaapapneu zijn overdag dan ook moe.
Wat is een apneu apparaat?
Een apneu apparaat is een machine die onder een bepaalde druk lucht door een slang naar een masker blaast. Dit masker draag je over je neus of neus en mond, en de lucht wordt je luchtpijp in geblazen. Daardoor kan deze niet dichtvallen en ontstaan er geen ademstops meer. Je komt daardoor in een diepe slaap en bent overdag niet meer moe.
Slaaponderzoek
Een slaapapneu apparaat wordt voorgeschreven door specialist. Als jij denkt dat je slaapapneu hebt ga je naar de huisarts, die je verwijst naar een specialist. Dit is meestal een KNO arts. Deze doet een (slaap)onderzoek om te kijken of het inderdaad om apneu gaat. Daarna kijken jullie samen naar de beste behandelwijze. Dit is meestal het voorschrijven van een apneu apparaat, soms in combinatie met het aanpassen van de levensstijl, zoals proberen af te vallen bij overgewicht of geen alcohol drinken voor het naar bed gaan.