Apneu behandeling

Heb je slaapapneu? Dan kan je dat goed laten behandelen. Een apneu behandeling zorgt er voor dat je weer goed slaapt, uitgerust wakker wordt en vol energie aan je dag begint.

Wat is apneu?

Bij slaapapneu stopt de ademhaling regelmatig tijdens de slaap. Deze stop kan tien seconden of langer duren, en komt meestal omdat de luchtwegen tijdelijk worden afgesloten door bijvoorbeeld de tong of verslapte spieren.

Tijdens de ademstop krijgt het lichaam niet voldoende zuurstof en je schrikt steeds even wakker. Hierdoor komt de ademhaling weer op gang, maar na het opnieuw in slaap vallen kan de volgende ademstop al weer optreden. Niet één keer per uur, maar meerdere keren per uur, de hele nacht door. Iemand met slaapapneu slaapt dus nooit lekker diep en staat niet uitgerust op.

Mensen met slaapapneu kunnen tijdens het slapen luid snurken, hebben in de ochtend vaak een droge mond of pijnlijke keel en zijn niet goed uitgerust.

Wat gebeurt er als je apneu niet behandeld?

Als je geen apneu behandeling kiest slaap je in de nacht niet goed. Dit betekent dat je overdag moe bent. Dat kan leiden tot concentratiestoornissen, prikkelbaarheid en overdag in slaap gevallen. Dit heeft invloed op je werk en je leven, maar ook op bijvoorbeeld de verkeersveiligheid. Langdurige oververmoeidheid kan bovendien leiden tot een grotere kans op hart- en vaatziekten en impotentie. Een apneu behandeling wordt dus absoluut geadviseerd, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

Apneu behandeling

Vermoed je dat je slaapapneu hebt? Er bestaan goede apneu behandelingen. De huisarts verwijst je door naar een gespecialiseerde arts die de apneu behandeling kan starten. De apneu behandeling kan bestaan uit het verminderen van factoren die apneu stimuleren, zoals overgewicht, alcohol in de avond en roken. Wellicht zijn er ‘obstakels’ die apneu veroorzaken, zoals vergrote neusamandelen. Deze worden verwijderd.

Verder kan een apneu behandeling bestaan uit een speciale beugel die er voor zorgt dat de onderkaak een beetje naar voren staat, waardoor de keelholte niet dicht kan vallen tijdens het slapen. Ook kan een CPAP machine worden voorgeschreven. Deze blaast een continue luchtstroom in een masker dat over de neus en / of mond geplaatst wordt zodat de lucht de holtes open kan houden.

Main Menu