Apneu oplossingen

Snurk je, word je wakker met een droge mond en heb je het idee dat je in de nacht niet voldoende rust krijgt ook al lig je lang genoeg op bed? Mogelijk heb je slaapapneu. Dit kan je slaap behoorlijk verstoren en je heeft op korte en lange termijn gevolgen voor je gezondheid. Gelukkig zijn er voor apneu oplossingen die er voor zorgen dat je weer goed slaapt.

Wat is slaapapneu?

Als je in de nacht een aantal keer per uur stopt met ademhalen en deze stops tien seconden of langer duren, spreken we van slaapapneu. Er zijn twee oorzaken voor slaapapneu. Bij de eerste vorm sturen je hersenen geen seintje naar je ademhalingsspieren en haal je dus geen adem. Bij de tweede vorm worden je luchtwegen geblokkeerd zodat er geen lucht meer door kan. Dit gebeurd omdat je lichaam in de nacht ontspant. Weke delen en je tong kunnen dan makkelijker naar achteren glijden en blokkeren je keelholte. Van de ademstop schrik je even wakker waardoor de blokkade wordt opgeheven, maar als je weer in slaap valt ontstaat de blokkade opnieuw. Je komt op deze manier dus nooit in een diepe slaap. Daardoor ben je overdag vaak moe.

Meerdere apneu oplossingen

Apneu oplossingen liggen in een doorverwijzing naar een specialist. Deze kijkt door middel van een onderzoek naar welke vorm van apneu je hebt en welke behandeling hiervoor verstandig is. Soms helpt het aanpassen van je leefstijl, zoals gewicht verliezen als je overgewicht hebt, stoppen met roken en geen alcohol meer drinken in de avond. Als dat niet helpt ligt de oplossing meestal in het gebruik van een CPAP apparaat. Dit wordt ook wel een apneu apparaat genoemd. Dit apparaat zorgt er door middel van luchtdruk voor dat je luchtwegen open blijven en je geen ademstops meer hebt.

Main Menu