Apparaat voor slaapapneu

Apparaat voor slaapapneu, zo werkt het. Word jij al tijden in de ochtend wakker met hoofdpijn, heb je een droge mond en voel jij je niet goed uitgerust? Ben je overdag moe, heb je moeite je te concentreren en ben je prikkelbaar? Dan bestaat de kans dat je slaapapneu hebt. Door de apneus kom je nooit in een diepe slaap, wat ten koste gaat van je nachtrust.

Wat is slaapapneu?

We spreken van slaapapneu als je in je slaap meerdere keren per uur tien seconden of langer stopt met ademen. Die ademstops ontstaan omdat je in je slaap ontspant, waardoor je tong en de zachte delen in je keel naar achteren zakken en de luchtpijp blokkeren. Omdat je geen adem meer haalt daalt het zuurstof niveau in je bloed en word je even wakker. Daardoor spannen je spieren aan en wordt de blokkade opgeheven. Omdat je steeds wakker wordt kom je nooit in een diepe slaap en rust je niet goed uit.

Behandeling met apparaat voor slaapapneu

Als jij vermoed dat je slaapapneu hebt ga je naar de huisarts. Deze verwijst je door naar een specialist die onderzoek doet. Meestal is dat een slaaponderzoek. Wordt slaapapneu bij jou geconstateerd dan zijn verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van de soort slaapapneu en de ernst er van. Eén van die behandelingen is een apparaat voor slaapapneu

CPAP apparaat

Een apparaat voor slaapapneu blaast lucht onder een bepaalde druk via een slang naar een CPAP masker dat je over de neus of mond en neus draagt. Door die druk blijft de luchtpijp open tijdens de slaap en treden er geen apneus meer op. Samen met de specialist kijk je welk apparaat voor slaapapneu het beste bij jou past en wat de juiste luchtdruk is. Ook kijken jullie samen naar eventuele aanpassingen in de levensstijl die kunnen helpen de slaapapneu te verminderen. Alcohol drinken voor het slapen bijvoorbeeld kan slaappneu verergeren, net zoals overgewicht. Afvallen en niet drinken in de avond kunnen helpen.

Main Menu