Auto cpap

Heb jij slaapapneu? Dan heb je waarschijnlijk een behandeling met een cpap apparaat. Een cpap apparaat zorgt er voor dat er geen apneus ontstaan terwijl je slaapt. Er zijn verschillende soorten apneu apparaten. Eén daarvan is een auto cpap apparaat. Wat is dit precies en hoe werkt dit apparaat?¹

Wat is slaapaneu?

Om uit te leggen wat een auto cpap apparaat doet is het belangrijk te weten wat slaapapneu is en hoe dit ontstaat. We spreken van slaapapneu als je tijdens je slaap meerdere keren per uur even stopt met ademhalen. Deze stops duren tien seconden of langer. Ze ontstaan omdat je tijdens je slaap ontspant. Ook de spieren in je mond en keel ontspannen. Onder verschillende omstandigheden kan de keelwand dan ‘dichtvallen’ of kan je tong naar achteren zakken en je luchtpijp tijdelijk blokkeren. Je stopt dan even met ademhalen, waardoor je lichaam een seintje geeft wakker te worden. Door het wakker worden span je de spieren aan en wordt de blokkade opgeheven. Mensen met slaapaneu zijn overdag vaak moe omdat ze in de nacht nooit in een echt diepe slaap komen.

Wat is een auto cpap apparaat?

Als je slaapapneu hebt en dit is onderzocht door een deskundige, dan krijg je meestal een cpap apparaat als behandeling. Dit apparaat blaast onder een bepaalde druk lucht door een slang naar een masker, dat je over je neus of je neus en mond draagt. Door die constante luchtdruk blijft de luchtpijp open waardoor er geen apneus kunnen optreden.

Een auto cpap apparaat blaast geen lucht onder continue druk door de slang, maar stemt de luchtdruk af op de situatie. Het apparaat kan een afsluiting of vernauwing in de luchtpijp waarnemen. Wordt dit waargenomen dan wordt de druk tijdelijk verhoogd zodat de luchtpijp open blijft. Dit is dus in tegenstelling tot een cpap apparaat, dat een constante druk door de slang blaast.

Een auto cpap apparaat wordt als behandeling voorgeschreven als tijdens het slaaponderzoek blijkt dat je een steeds wisselende behandelingsdruk nodig hebt.

¹ https://www.viecuri.nl/media/brochures/longgeneeskunde/aandoeningen-amp-behandelingen/behandeling-slaapapneu/4777.pdf

Main Menu