Behandeling apneu

Heb je slaapaneu? Dan moet dit behandeld worden. Slaapaneu is namelijk niet te genezen. Wel kan het aanpassen van je levensstijl apneus verminderen. Een behandeling van apneu vindt meestal plaats met behulp van een cpap apparaat. Wat is slaapapneu en hoe gaat de behandeling van apneu in zijn werk?

Wat is slaapapneu?

Als je slaapapneu hebt stop je tijdens je slaap meerdere keren per uur met ademhalen. Deze ademstops duren tien seconden of langer. Er zijn verschillende oorzaken voor slaapapneu. Samen met een arts kijkt je wat de oorzaak van jouw slaapapneu is en hoe de behandeling van apneu er uit ziet.

Hoe wordt slaapapneu vastgesteld?

Als je vermoed dat je slaapapneu hebt dan ga je naar de huisarts. Deze verwijst je door naar een slaapexpert. Meestal is dit een KNO arts, die je verder kan helpen. Er wordt een slaaponderzoek uitgevoerd, waarbij je slaap gemonitord wordt om te kijken of het werkelijk om slaapapneu gaat en zo ja, welke vorm van slaapapneu je hebt.

Heb je inderdaad slaapapneu dat wordt er een behandeling tegen apneu opgesteld. Deze kan onder meer bestaan uit het aanpassen van je levensstijl. Heb je bijvoorbeeld overgewicht dan kan de arts je aanraden om af te vallen. Stoppen met roken en geen alcohol meer drinken in de avond kunnen ook bijdragen aan het verminderen van apneus.

Cpap als behandeling voor apneu

Daarnaast wordt vaak een cpap apparaat gebruikt voor de behandeling van apneu. Dit apparaat blaast onder een bepaalde druk lucht door een slang naar een masker. Dit masker draag je over je neus of neus en mond. Door de luchtdruk blijven de mond- en keelholte open en kunnen ze niet meer dichtvallen. Daardoor treden er geen apneus meer op en kom je in een diepe slaap. Het is vaak even zoeken naar de juiste luchtdruk en in het begin is het slapen met een apneu apparaat soms wennen. Maar het verbetert je slaap en overdag ben je uitgerust en heb je geen hoofdpijn meer door een onrustige en ondiepe slaap.

Main Menu