Centraal Slaapapneu Syndroom

Het Centraal Slaapapneu Syndroom (CSAS) is een minder bekende vorm van slaapapneu, maar net zo belangrijk om te begrijpen en aan te pakken. In tegenstelling tot obstructieve slaapapneu, waarbij de luchtwegen fysiek worden geblokkeerd, wordt CSAS gekenmerkt door een disfunctioneren van het ademhalingscontrolecentrum in de hersenen. Hierdoor stopt de ademhaling herhaaldelijk tijdens de slaap. In deze tekst bespreken we de oorzaken, symptomen en behandeling van het Centraal Slaapapneu Syndroom.

Oorzaken van Centraal Slaapapneu Syndroom

CSAS wordt veroorzaakt door een falen van het ademhalingscontrolecentrum in de hersenen. Normaal gesproken stuurt dit centrum signalen naar de spieren die verantwoordelijk zijn voor de ademhaling, zodat deze tijdens de slaap gelijkmatig en regelmatig verloopt. Bij CSAS worden deze signalen verstoord, wat leidt tot pauzes in de ademhaling.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van CSAS, waaronder:¹

  • Hartfalen: Een van de belangrijkste risicofactoren voor CSAS is hartfalen. De verminderde pompkracht van het hart kan het ademhalingscontrolecentrum beïnvloeden.

  • Beroerte: Een beroerte kan schade aan de hersenen veroorzaken, wat de ademhalingsregulatie kan beïnvloeden en CSAS kan veroorzaken.

  • Medicatiegebruik: Bepaalde medicijnen, zoals opiaten of andere centraal depressieve middelen, kunnen de ademhaling onderdrukken en CSAS bevorderen.

Symptomen

De symptomen van CSAS kunnen vergelijkbaar zijn met die van obstructieve slaapapneu, zoals chronische vermoeidheid, slaperigheid overdag, ochtendhoofdpijn en prikkelbaarheid. Echter, bij CSAS is het vaak moeilijker om te herkennen omdat er geen sprake is van luid snurken of ademhalingsgeluiden zoals bij obstructieve slaapapneu.

Mogelijke symptomen van CSAS zijn onder andere:

  • Kortademigheid of hijgen tijdens de slaap
  • Onderbroken ademhaling, soms gevolgd door een diepe ademteug
  • Slechte slaapkwaliteit en frequente onderbrekingen tijdens de nacht

Behandeling van Centraal Slaapapneu Syndroom

De behandeling van CSAS richt zich op het aanpakken van de onderliggende oorzaak en het verbeteren van de ademhaling tijdens de slaap. Een effectieve behandelingsoptie is het gebruik van een Adaptive Servo-Ventilatie (ASV) apparaat. Dit apparaat past de luchtdruk automatisch aan op basis van de ademhalingspatronen, waardoor een regelmatige ademhaling wordt bevorderd.

Naast apparatuur kan het aanpassen van de levensstijl ook bijdragen aan het verminderen van CSAS. Het vermijden van alcohol en bepaalde medicijnen voor het slapen, evenals het aanpakken van onderliggende medische aandoeningen zoals hartfalen, kunnen de symptomen verminderen.

Conclusie

Het Centraal Slaapapneu Syndroom is een ernstige slaapstoornis waarbij de ademhaling tijdens de slaap wordt verstoord als gevolg van een falen van het ademhalingscontrolecentrum in de hersenen. Het is belangrijk om bewust te zijn van de symptomen en risicofactoren van CSAS, zodat tijdige diagnose en behandeling mogelijk zijn. Als u vermoedt dat u symptomen van CSAS heeft, raadpleeg dan een medisch professional voor een juiste diagnose en gepaste behandelingsopties. Een gezonde slaap is essentieel voor uw algehele welzijn en kwaliteit van leven.


¹ https://www.snurken.org/blog/centraal-apneu-csas/

Main Menu