CPAP apparaat mee op vakantie

Heb jij slaapapneu, gebruik je een CPAP apparaat voor de behandeling en wil je op vakantie? Dat kan! Een CPAP apparaat mee op vakantie vraagt enige voorbereiding, maar als je eenmaal alles geregeld hebt ga je gerust op reis.

Als jij slaapapneu hebt en een CPAP apparaat gebruikt, kun je deze behandeling niet zomaar stoppen. Zonder apparaat krijg je in de nacht weer apneus, waardoor je geen goede nachtrust hebt. Dat heeft gevolgen voor je humeur en concentratie. Ook als je op vakantie of op zakenreis gaat gebruik je dus een CPAP apparaat.

CPAP apparaat op vakantie

Een paar tips als je CPAP apparaat mee gaat op vakantie.¹

  • Zorg dat je een verklaring van een arts bij je hebt waarin staat dat je een CPAP apparaat nodig hebt voor de behandeling van slaapapneu.
  • Noteer de instellingen van het apparaat, het masker type dat je gebruikt en de maat. Mocht er onverhoopt iets stuk gaan dan heb je alle gegevens bij je voor de vervanging.
  • Neem ook de verzekeringsgegevens mee, waaronder de naam van de verzekeraar en het polisnummer, de gegevens van de huisarts en de specialist die de behandeling heeft voorgeschreven en opgesteld.
  • Ga je op reis met het vliegtuig? Vraag dan bij de luchtvaartmaatschappij of je het CPAP apparaat aan boord mag gebruiken bij langere vluchten, zodat je goed kunt slapen.
  • Gebruik in het vliegtuig geen standaard bevochtiger. Turbulentie kan er voor zorgen dat er water gemorst wordt, wat het apparaat kan beschadigen.
  • Controleer of je een adapter nodig hebt in het land van bestemming. Niet ieder land heeft hetzelfde stopcontact als in Nederland.
  • Overweeg een accu mee te nemen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je onderweg zonder stroom komt te zitten, er geen stroom blijkt te zijn op de plaats van bestemming of geen stroom hebt door een stroomuitval.

CPAP apparaat voor op reis

Er zijn CPAP apparaten verkrijgbaar die speciaal gemaakt zijn om mee te nemen op reis. Dit zijn kleine varianten van het standaard apparaat. Dat kan handig zijn als je vaker op reis gaat of het apparaat mee wilt nemen in de handbagage. Meestal geeft een luchtvaartmaatschappij of andere touroperator vrijstelling voor een CPAP apparaat en wordt deze niet met de handbagage mee gerekend. Maar je moet hem toch mee nemen, en dan kan een groot apparaat onhandig zijn. Ook zijn er losse accu’s verkrijgbaar. Met een goed opgeladen accu weet je zeker dat je goed slaapt zonder apneus, ook als het stopcontact niet dicht bij het bed zit of de stroom uitvalt.

¹ Bron: https://www.resmed.nl/patienten/krijg-ondersteuning/leven-met-slaapapneu/reizen-met-cpap/

Main Menu