CPAP en slaapapneu

CPAP en slaapapneu. Wat heeft het met elkaar te maken? Als jij slaapaneu hebt is de kans groot dat je een CPAP machine hebt gekregen voor de behandeling van de ademstops. Een CPAP machine zorgt er voor dat je luchtwegen open blijven zodat jij weer lekker en gezond kunt slapen en goed uitgeslapen de dag in gaat.

Wat is CPAP en slaapapneu?

De ‘a’ staat voor ‘geen’, de ‘pneu’ voor lucht. Je krijgt dus even geen lucht tijdens een apneu. Deze ademstop kan wel tien seconden duren. Daarna begin je weer met ademhalen. Je kan meerdere apneus per nacht hebben. Daardoor word je vaak naar een lichtere slaap getrokken of schrik je wakker. Je raakt nooit in een echt diepe slaap. Als je apneu hebt merk je dat vaak omdat je snurkt, regelmatig wakker wordt in de nacht om bijvoorbeeld naar de wc te gaan en aan een droge mond als je wakker wordt. Overdag ben je moe en prikkelbaar en kun je last hebben van concentratieproblemen. Al deze symptomen hoeven niet te komen door slaapapneu maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. Het is wel verstandig een arts te vragen als je gedurende een langere periode last hebt van één of meerdere van deze symptomen. Slaapapneu moet niet lang onbehandeld blijven.

Wat doet een CPAP machine?

Een CPAP machine is via een slang verbonden met een CPAP-masker dat over in de neus, over de neus of over de neus en de mond wordt gedragen tijdens het slapen. De CPAP machine blaast lucht door de slang het masker in, waardoor een geringe overdruk ontstaat. Deze overdruk zorgt er voor dat de neus- en keelholte tijdens het slapen open blijven en dus geen apneus kunnen ontstaan. Hierdoor kom je gedurende de nacht weer in een diepe slaap.

CPAP en slaapapneu zijn dus sterk met elkaar verbonden in de behandeling van slaapapneu, en de machine zorgt er voor dat je weer lekker en goed kunt slapen.

Main Menu