CPAP schoonmaken

Heb jij slaapapneu en gebruik je een CPAP apparaat? Een schoon CPAP apparaat gaat langer mee, is hygiënischer en beter voor de huid. Een CPAP schoonmaken is niet moeilijk en vraagt niet veel tijd. In de handleiding die je bij het apparaat hebt gekregen staat wat je wel en niet moet doen bij het schoonmaken. We geven je hier een paar tips.

Hoe vaak CPAP schoonmaken?

Het beste is het masker ieder dag schoon te maken, of na ieder gebruik. De hoofdband moet je eens per week schoonmaken.

Schoonmaken masker

Eerst haal je het masker uit elkaar. In de gebruiksaanwijzing bij het masker staat hoe je dat doet. Week alle onderdelen in warm water (rond de dertig graden) en was ze met een mild schoonmaakmiddel. Dan kan met een zachte borstel, maar ook gewoon met de hand. Gebruik een zachte borstel, zoals een tandenborstel, om de ventilatie openingen en de roterende delen van het masker (zoals de slangaansluiting) schoon te maken. Spoel alle onderdelen goed af met schoon water. Laat alle onderdelen aan de lucht drogen. Vermijd direct zonlicht tijdens het drogen.¹

Schoonmaken hoofdband

Week de hoofdband in warm water (rond de dertig graden). Was deze vervolgens met de hand en milde zeep. Spoel de band goed af met schoon water. Knijp de band goed uit en laat hem in de lucht drogen. Voorkom direct zonlicht tijdens het drogen.

CPAP schoonmaken onderweg

Ben je onderweg, bijvoorbeeld op reis of vakantie? Er zijn speciale doekjes voor het schoonmaken van het masker. De doekjes zijn van honderd procent katoen.

In elkaar zetten

Als alle onderdelen droog zijn zet je het masker en de hoofdband weer in elkaar volgens de instructies in de handleiding.

Zijn onderdelen versleten of niet meer goed schoon te krijgen? Vervang ze dan. Alleen met goede, schone onderdelen werkt een CPAP apparaat optimaal.

 

¹ https://www.resmed.nl/patienten/krijg-ondersteuning/hygiene-en-onderhoud/hoe-maak-ik-mijn-masker-schoon/#:~:text=U%20moet%20het%20masker%20en,Raadpleeg%20ook%20de%20gebruikershandleiding.

Main Menu