CSAS behandeling

Slaapapneu door CSAS? Kies voor een CSAS behandeling. Heb jij slaapapneu? Er zijn verschillende vormen van slaapapneu. Eén daarvan is CSAS. Dit is een vrij unieke vorm van slaapapneu. Gelukkig bestaan er goede behandelingen.

Wat is CSAS?

CSAS wordt ook wel ‘centraal apneu’ genoemd. Dit is een vorm van slaapapneu, waarbij de ademhaling tijdelijk stopt of vermindert door een stoornis in de hersenen. Je hersenen sturen even geen seintje naar de ademhalingsspieren om adem te halen, waardoor de ademhaling even stopt. In tegenstelling tot bij OSAS, of ‘obstructief apneu’ is de keelholte gewoon open. CSAS komt niet veel voor, en kan ook voorkomen in combinatie met OSAS.¹

CSAS komt meestal voor bij ziekten zoals hartfalen of een beroerte. Ook zenuw- of spierziekten kunnen de reden zijn. Is de oorzaak een neurologische aandoening dan kun je ook moeite hebben met slikken of stemveranderingen ondergaan.

CSAS behandeling

Het is belangrijk een CSAS behandeling te ondergaan. Apneus hebben vervelende gevolgen. Je wordt steeds even wakker omdat je stopt met adem halen, waardoor je nooit in een diepe slaap komt. In de ochtend word je vaak wakker met een droge mond en hoofdpijn, overdag ben je moe, heb je concentratieproblemen en ben je prikkelbaar. Op de langere termijn is CSAS niet goed voor de algehele gezondheid.

Slaaponderzoek

Heb je het vermoeden dat je slaapapneu hebt? Ga dan naar de huisarts. Deze verwijst je door naar een specialist die je onderzoekt. Meestal vindt er een slaaponderzoek plaats in een slaapcentrum. Wordt er slaapapneu geconstateerd dan kijk je samen met de specialist naar de juiste behandeling. Daarvoor zijn, afhankelijk van het soort apneu en de ernst daarvan, verschillende mogelijkheden.

Dus onderga je een CSAS behandeling. De meest voorkomende CSAS behandeling is CPAP therapie. Dit staat voor Continuous Positive Airway Pressure. Een CPAP apparaat blaast lucht onder een bepaalde druk via een slang naar een mond- en neusmasker. Deze luchtstroom zorgt er voor dat je minder last hebt van ademstilstanden. Een CSAS behandeling is er op gericht ondersteuning te geven bij de ademhaling.

 

¹ https://www.snurken.org/blog/centraal-apneu-csas/

Main Menu