Masker slaapapneu

Als je slaapapneu hebt en je krijgt een CPAP apparaat, dan is het belangrijk voor het juiste masker te kiezen. Met het juiste masker en de juiste afstelling daarvan werkt de behandeling beter en slaap jij goed en gezond gedurende de nacht.

Wat is slaapapneu

Slaapapneu is een ademstop tijdens de slaap. De ‘a’ staat voor ‘geen’ en ‘pneu’ voor ‘lucht’. Je krijgt dus tijdelijk geen lucht. Deze stops kunnen wel tien seconden duren en meerdere keren per uur optreden. Tijdens een ademstop krijgt je lichaam geen zuurstof. Als je weer ademhaalt moet je lichaam extra hard werken om zuurstof door het lichaam te verspreiden.

Tijdens een ademstop word je naar een lichtere slaap getrokken. Omdat je meerdere apneus per uur hebt kom je dus nooit in een echt diepe slaap. Dit zorgt er voor dat je niet uitgerust wakker wordt en op den duur leidt dit tot oververmoeidheid. Dat heeft weer concentratieproblemen en prikkelbaarheid tot gevolg, en op de langere termijn kan het leiden tot onder meer hart- en vaatziekten. Het is daarom belangrijk dat slaapapneu behandeld wordt.

CPAP machine

Die behandeling kan bestaan uit het gebruik van een CPAP machine. Een CPAP-masker is één van de meest belangrijke onderdelen van een therapie bij slaapapneu. Het masker is via een slang verbonden met een CPAP apparaat. Dit apparaat pompt wat extra lucht via de slang naar het masker. Door deze extra lucht ontstaat een lichte overdruk die de mond- en keelholte open houden. Hierdoor worden apneus voorkomen.

Welk masker voor slaapapneu past bij mij?

Een neusmasker is het meest gebruikte masker om slaapapneu te behandelen. Dat bestaat uit een kapje dat alleen over de neus gedragen wordt. Er bestaat ook een variant op het neusmasker, het nose pillow masker. Hierbij worden twee neusdopjes in de neus geplaatst. Daarnaast is er de keuze voor een full face masker, dat zowel over de neus als de mond geplaatst wordt. Dit masker is vooral geschikt als je een slechte neusdoorgankelijkheid hebt of met je mond open slaapt.

Welk masker voor slaapapneu het beste bij jouw past wordt samen met jou bepaald door een specialist. Ook wordt door hem of haar het masker zo goed mogelijk afgesteld zodat je er tijdens het slapen zo min mogelijk last van hebt.

Main Menu