Obstructief slaapapneu

Heb jij slaapapneu? Er zijn verschillende vormen van slaapapneu. De meest voorkomende is obstructief slaapapneu. Wat is dit, wat zijn de symptomen en hoe wordt het behandeld?

Wat is obstructief slaapapneu?

Obstructief slaapapneu wordt ook wel ‘OSAS’ genoemd. Heb je OSAS, dan heb je last van herhaaldelijke belemmeringen van de bovenste luchtweg tijdens de . Deze ontstaan omdat tijdens de slaap je spieren in de keelholte verslappen, waardoor de keelholte volledig wordt afgesloten. We spreken van obstructief slaapapneu als je tijdens je slaap meerdere keren tien seconden of langer stopt met ademen. Door het zuurstoftekort dat bij een ademstop ontstaat geeft je lichaam een seintje om wakker te worden. Daardoor spannen je spieren aan en wordt de blokkade opgeheven. Val je weer in slaap, dan verslappen de spieren opnieuw waardoor een nieuwe blokkade ontstaat. Op deze manier kom je nooit in een echt diepe slaap.¹

Oorzaken obstructief slaapapneu

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor OSAS.²

  • Een te kleine of een slappe keelwand.
  • Overgewicht, waardoor de vetmassa in de keelwand toeneemt waardoor de keelholte smaller wordt.
  • De onderkaak staat te ver naar achteren, waardoor de tong in de keel wordt geduwd.
  • Vergrote amandelen.
  • Vernauwd verhemelte.

Symptomen OSAS

Heb je obstructief slaapapneu, dan kan zich dit op verschillende manieren uiten.

  • Snurken.
  • Hoofdpijn in de ochtend.
  • Een droge mond als je wakker wordt.
  • Vermoeidheid overdag.
  • Concentratieproblemen.
  • Vaak wakker worden in de nacht.

Behandeling

Vermoed jij dat je slaapapneu hebt, dan ga je naar de huisarts. Deze verwijst je door naar een KNO arts. De KNO arts voert een slaaponderzoek uit om te kijken welke vorm van slaapapneu je hebt en in welke mate je dit hebt. Daarna wordt een behandelplan opgesteld. Dit plan kan uit meerdere onderdelen bestaan. Je kunt bijvoorbeeld je levensstijl aanpassen door gewicht te verliezen als je overgewicht hebt of door te stoppen met het drinken van alcohol in de avond of met het gebruik van drugs.

Ook een operatie kan tot de mogelijkheden behoren, waarbij je aan de keel wordt geopereerd (somnoplastie). Daarnaast kan een CPAP apparaat worden voorgeschreven. Dit is een machine die onder een bepaalde druk lucht via een slang naar een masker blaast. Dit masker draag je over de neus of de neus en mond. Door de luchtdruk blijft de keelholte open zodat er geen apneus meer kunnen optreden.

 

¹ https://www.lumc.nl/over-het-lumc/afdelingen/mondziekten-kaak–en-aangezichtchirurgie/ziektes-en-aandoeningen/obstructief-slaapapneusyndroom/obstructief-slaapapneusyndroom/#:~:text=Wat%20is%20Obstructief%20slaapapneusyndroom%3F,ademstops%2C%20slaperigheid%20overdag%20en%20vermoeidheid

² https://www.uzleuven.be/nl/slaapapneu

Main Menu