Oplossing tegen snurken

Niet iedereen merkt dat hij of zij snurkt. Als je een partner hebt is deze meestal de eerste die je zegt dat je snurkt. Maar je kunt ook zo hard snurken dat je er zelf wakker van wordt. Er zijn verschillende oorzaken voor snurken. Meestal is snurken onschuldig, maar kan het wel heel hinderlijk zijn. Welke oplossing tegen snurken is er?¹

Wat is snurken?

Bij snurken gaat het vrijwel altijd om een vernauwing tussen de neusgaten en de stembanden. Door die vernauwing kunnen de stembanden met iedere inademing meetrillen, waardoor het typische snurkgeluid ontstaat. De oplossing voor snurken hangt af van de oorzaak.

Oorzaken van een vernauwing tussen de neusgaten en de stembanden

  • Verstopte neus, bijvoorbeeld als je verkouden bent of last hebt van een allergie
  • Opgezwollen keelamandelen
  • Geïrriteerde keelholte, bijvoorbeeld door roken
  • Vernauwde neus, bijvoorbeeld als het neustussenschot scheef staat of je een kleine neus hebt
  • Overgewicht, waardoor er meer vetweefsel in de keelholte zit
  • Slaapapneu

Als je een oplossing zoekt voor het snurken moet je dus kijken naar de oorzaak. Bij verkoudheid en allergieën werkt een neusspray vaak. Heb je overgewicht, dan is het verstandig gewicht te verliezen. Een neustussenschot kan operatief recht gezet worden.

Slaapapneu behandeling is een oplossing tegen snurken

Heb je slaapapneu? Dit zijn ademstops die in je slaap plaatsvinden. Dan ligt de oplossing tegen snurken in de behandeling bij een specialist. Samen met een specialist kijk je naar manieren om snurken te verminderen of voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door de leefstijl aan te passen. Stoppen met roken, gewicht verliezen, geen alcohol drinken in de avond, dit zijn allemaal voorbeelden die snurken verminderen of helemaal oplossen. Werkt dat niet dan kan een specialist je het gebruik van een CPAP apparaat aanraden. Dit apparaat voorkomt door middel van luchtdruk de apneus en zorgt er tegelijk voor dat je niet meer snurkt.

 

¹ https://www.kno-winkel.nl/nl/blogs/kno-nieuws/wat-zijn-effectieve-oplossingen-tegen-snurken/

Main Menu