OSA CPAP 

OSA CPAP therapie, wat is het? Heb jij OSAS? Als jij dit in matige vorm hebt, is één van de mogelijke behandelingen een CPAP apparaat. Als jij een ernstige vorm van OSAS hebt, is het zelfs de beste manier om te behandelen.¹

Wat is OSAS?

OSAS staat voor ‘obstructief slaapapneu syndroom’. Je hebt OSAS als je tijdens het slapen regelmatig een adempauze hebt van tien seconden of meer. Deze ademstops worden ‘apneus’ genoemd. Een apneu kan optreden doordat de spieren tijdens de slaap ontspannen, waardoor de tong en weke delen in de keel de luchttoevoer blokkeren. Op dat moment stop je dus even met ademhalen.

Door die ademstop daalt het zuurstofniveau in je bloed, waardoor je even wakker wordt. Je haalt dan weer gewoon adem en valt in slaap. Tijdens de volgende ademstop word je weer wakker. Omdat deze apneus gedurende de hele nacht plaatsvinden, meestal vijf tot tien keer per uur, kom je nooit in een echt diepe slaap.

De behandeling met een OSA CPAP apparaat

Als jij denkt dat je slaapapneu hebt, ga je naar de huisarts. Deze verwijst je door naar een specialist, die met behulp van een slaaponderzoek kijkt of je inderdaad OSAS hebt. Daarna kijken jullie samen welke behandeling het beste bij jou past. Als je een matige vorm hebt zijn verschillende behandelingen mogelijk. Het je een ernstige vorm van slaapapneu, dan is een OSA CPAP apparaat de beste behandelmethode

Wat is een OSA CPAP apparaat?

Een OSA CPAP apparaat blaast onder druk via een slang lucht naar een masker. Dit masker draag je over je neus of je mond en neus. Door die druk blijven de neus- en keelholte open, zodat deze niet meer geblokkeerd kunnen worden en er geen apneus meer kunnen ontstaan. Het slapen met een OSA CPAP apparaat is meestal even wennen, maar als je er eenmaal aan gewend bent slaap je weer goed en diep, waardoor je overdag niet meer moe bent of hoofdpijn hebt.

 

¹ https://www.ghz.nl/behandelingen-en-onderzoeken/osas-slaapapneu-met-cpap-apparaat/

Main Menu