OSAS behandeling
Heb jij OSAS? Dan moet dit behandeld worden om te voorkomen dat je er op langere termijn (gezondheids)last van krijgt. Er zijn verschillende OSAS behandelingen, maar een CPAP apparaat is de meest gebruikte.
Wat is OSAS?
OSAS staat voor ‘obstructief slaapapneusyndroom‘. Het is de meest voorkomende vorm van slaapapneu. Als je OSAS hebt, heb je last van herhaaldelijke belemmeringen van de bovenste luchtweg tijdens de slaap. Dit uit zich vooral in snurken en ademstops tijdens het slapen en een droge mond als je wakker wordt. Overdag ben je vaak moe en prikkelbaar. Dit komt omdat je in de nacht door de ademstops vaak wakker bent en nooit echt in een diepe slaap kunt komen.
Hoe ontstaat OSAS?
Tijdens het slapen ontspannen je spieren. In je mond- en keelholte zitten ook spieren en die worden dus ook slapper. Hierdoor kunnen de tong en / of de zachte delen in de keel je ademhaling blokkeren. Heb je het vermoeden van slaapapneu? Dan verwijst de huisarts je meestal door naar een longarts. Ook kan een onderzoek bij een KNO-arts volgen.
OSAS behandeling
Als je OSAS hebt is een CPAP machine de standaard behandeling. Deze machine pompt lucht via een slang naar een masker dat je in of over je neus draag, of over je mond neus tijdens het slapen. Door de positieve luchtdruk worden de keel- en neusholte open gehouden zodat ze niet dicht kunnen vallen en daarmee de ademhaling blokkeren. Dit voorkomt apneus, waardoor je dieper slaapt en uitgerust wakker wordt.
Aanvullende OSAS behandeling
Vaak wordt ook gekeken naar de levensstijl en hoe deze aangepast kan worden om apneus te verminderen. Overgewicht bijvoorbeeld, verergert slaapapneu omdat er extra vet in de huid rond de keelholte zit en de keel makkelijker ‘dichtvalt’ tijdens het slapen. Ook roken verergert slaapapneu omdat de rook het slijmvlies irriteert. Stoppen met roken en het verliezen van gewicht kunnen dus ook deel uitmaken van een OSAS behandeling, net zoals het minderen van alcohol, het laten staan van slaapmiddelen en het voorkomen van rugslapen.