OSAS slaapapneu

Obstructieve slaapapneu syndroom (OSAS) is een ernstige slaapstoornis die de ademhaling van een persoon tijdens de slaap herhaaldelijk onderbreekt. Deze onderbrekingen worden veroorzaakt door een tijdelijke blokkade van de luchtweg, wat resulteert in een verminderde zuurstoftoevoer naar de longen en het lichaam. VitalAire, een toonaangevende leverancier van medische hulpmiddelen en verpleegkundige diensten op de internationale zorgmarkt, speelt een essentiële rol bij de begeleiding en behandeling van patiënten met OSAS in hun thuisomgeving.

Wat is OSAS slaapapneu?

Bij OSAS ontspant de spierspanning in de keel tijdens de slaap, waardoor de luchtweg vernauwt of volledig afsluit. Dit leidt tot ademstilstanden die enkele seconden tot meer dan een minuut kunnen duren. Het lichaam reageert door wakker te worden of uit een diepere slaapfase te komen om de ademhaling te herstellen. Deze cycli kunnen zich de hele nacht herhalen, waardoor de kwaliteit van de slaap wordt verstoord en slaperigheid overdag ontstaat.

Symptomen van obstructieve slaapapneu syndroom

De symptomen van OSAS variëren, maar kunnen zijn:

  • Luide snurken
  • Frequent wakker worden tijdens de nacht met een gevoel van verstikking
  • Slaperigheid overdag
  • Concentratieproblemen
  • Stemmingswisselingen
  • Hoofdpijn in de ochtend

Het is belangrijk op te merken dat sommige patiënten zich niet bewust zijn van hun symptomen omdat ze niet vaak genoeg wakker worden om ze op te merken.

Diagnose en behandeling OSAS slaapapneu

De diagnose van OSAS wordt gesteld door middel van een slaaponderzoek, dat in een slaaplaboratorium of thuis kan worden uitgevoerd. Eenmaal gediagnosticeerd, zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden beschikbaar, waaronder:

  1. Continuous Positive Airway Pressure (CPAP): CPAP-therapie is de meest voorkomende en effectieve behandeling voor OSAS. Het omvat het gebruik van een CPAP-apparaat dat een constante luchtstroom levert via een masker om de luchtweg open te houden tijdens de slaap.

  2. Bi-level Positive Airway Pressure (BiPAP): Dit is vergelijkbaar met CPAP, maar past de druk aan tijdens inademing en uitademing, wat sommige patiënten als comfortabeler ervaren.

  3. Mondapparaten: Mondapparaten kunnen worden voorgeschreven om de positie van de kaak en de tong aan te passen, waardoor de luchtweg open blijft.

  4. Chirurgische ingrepen: In sommige gevallen kan een operatie worden overwogen om anatomische problemen in de luchtwegen te corrigeren.

VitalAire biedt hoogwaardige CPAP-apparatuur en accessoires om patiënten te helpen bij hun OSAS-therapie. Met professionele begeleiding en ondersteuning kunnen patiënten wereldwijd vertrouwen op VitalAire om hun slaapapneu effectief te behandelen in de comfortabele omgeving van hun eigen huis.

In conclusie is obstructieve slaapapneu syndroom een serieuze aandoening die aandacht en zorg vereist. Met de juiste diagnose en behandeling, ondersteund door experts zoals VitalAire, kunnen patiënten de negatieve effecten van OSAS op hun slaapkwaliteit en algehele welzijn verminderen.

Main Menu