Reis CPAP apparaat

Heb je slaapapneu en ga je op reis? Bijvoorbeeld op vakantie, of een zakenreis? Het is belangrijk dat je de behandeling overal en altijd voortzet. Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid. Eén of twee nachten met een slechte nachtrust kunnen al invloed hebben op je concentratie overdag.

Daarom neem je een reis CPAP apparaat mee. Met een reis CPAP apparaat slaap je overal en altijd zonder apneus. In de meeste gevallen is het meenemen van een CPAP apparaat geen enkel probleem. Als je gaat vliegen is het wel verstandig bij de luchtvaartmaatschappij aan te geven dat je een CPAP apparaat meeneemt. Met toestemming mag je het apparaat bij langere vluchten ook in het vliegtuig gebruiken.

Tips voor reizen met een CPAP apparaat

  • Leeg voor vertrek het reservoir van de luchtbevochtiger.
  • Controleer wat voor stroomaansluiting het land van bestemming heeft. Is het een andere aansluiting dan in Nederland, koop dan een stekkeradapter.
  • Pak een verlengsnoer in voor het geval het stopcontact niet naast het bed zit.
  • Neem je reis CPAP apparaat mee in de handbagage als je gaat vliegen.
  • Neem jet PAP-paspoort mee. Hierin staat in verschillende talen dat je een CPAP apparaat nodig hebt.
  • Een douane verklaring mee nemen is ook verstandig als je naar het buitenland gaat, zeker als je gaat vliegen.¹

Handbagage

Er zijn verschillende reis CPAP apparaten van klein formaat zodat je deze makkelijk meeneemt als handbagage. Vraag bij de luchtvaatmaatschappij of je het apparaat als extra handbagage mee mag nemen, zodat je voldoende ruimte over hebt voor je gewone bagage.

Voor een reis CPAP apparaat krijg je meestal geen vergoeding van de zorgverzekeraar. Ook de accessoires vallen vaak niet onder de verzekering.

De reis apparaten hebben vaak geen grote accu. Zorg er voor dat het apparaat helemaal opgeladen is voor vertrek en neem een eventuele reserve accu mee. Deze komt ook van pas als er onverhoopt geen stroom is op de plek van bestemming.

 

¹ https://cpapinfo.nl/patienten/pap-therapie/op-reis-met-uw-pap-apparaat

Main Menu