Slaap apneu apparaat

Heb jij slaapapneu? Er zijn verschillende soorten behandeling. Eén daarvan is een behandeling met een slaap apneu apparaat. Maar wat is dat precies, en hoe werkt een dergelijk apparaat?¹

Wat is slaap apneu?

Als je slaap apneu hebt stop je in je slaap meerdere keren per uur tien of meer seconden met ademhalen. Dit komt omdat je spieren tijdens je slaap ontspannen, waardoor je tong en de weke delen in je keel naar achteren zakken en de keelholte blokkeren.

Door de ademstop daalt het zuurstofniveau in je bloed, waardoor je even wakker wordt. Daardoor ga je weer ademhalen, en val je in slaap. Omdat je verschillende keren per uur even wakker wordt, val je nooit in een echt diepe slaap. Vaak ben je dan overdag moe. Andere symptomen van slaap apneu zijn onder andere een droge mond in de ochtend, wakker worden met hoofdpijn en overdag moeite hebben met concentreren.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van de ernst van jouw slaap apneu. Via de huisarts word je doorverwezen naar een specialist, die aan de hand van onderzoeken, waaronder een slaaponderzoek, kijkt of je inderdaad slaap apneu hebt, en in welke mate. Samen kijken jullie naar dingen die je eventueel in je levensstijl kunt veranderen, zoals afvallen als je overgewicht hebt, en geen alcohol meer drinken voor het slapen. Daarnaast wordt gekeken naar de beste behandeling. Eén van die behandelingen is het gebruik van een slaap apneu apparaat.

Hoe werkt een slaap apneu apparaat?

Een slaap apneu apparaat blaast onder een bepaalde druk lucht via een slang naar een masker dat je over je neus of je neus en mond draagt. Die luchtdruk zorgt er voor dat je keel- en neusholte open blijven, waardoor er geen apneus kunnen optreden. Daardoor val je in de nacht in een diepe slaap en ben je overdag niet meer moe.

 

¹ https://www.resmed.nl/patienten/apparatuur/

Main Menu