Slaapapneu apparaat

Hoe dit helpt bij een goede en gezonde nachtrust

Slaapapneu is een vervelende aandoening die ernstige gevolgen kan hebben. Mensen met onbehandelde slaapapneu zijn chronisch moe omdat het lichaam in de nacht hard moet werken om voldoende zuurstof rond te pompen. Gelukkig is er een goede behandeling voor mensen met slaapapneu: het slaapapneu apparaat.

Wat is slaapapneu?

Als je slaapapneu hebt betekent dit dat je ademhaling regelmatig stopt tijdens je slaap. Die ‘pauzes’ in je ademhaling duren ten minste tien seconden. Op die momenten vindt er een zuurstofdaling in het lichaam plaats, en dat kan op termijn (ernstige) gevolgen hebben. Door slaapapneu ontwikkel je een chronisch slaaptekort en je lichaam is in een constante staat van oververmoeidheid. Je raakt bijna nooit in een diepe slaap. Dat geeft een verhoogd risico op onder meer diabetes en hart- en vaatziekten. Bovendien kun jij je minder goed concentreren, waardoor je bijvoorbeeld in het verkeer een gevaar kan zijn.

Wat is een slaapapneu apparaat?

Een slaapapneu apparaat wordt ook wel een CPAP apparaat genoemd. Dit is een soort luchtpomp die zorgt voor een geringe overdruk. Het slaapapneu apparaat is via een slang verbonden met een CPAP masker dat je over je neus, mond of beide doet. De extra lucht die door het masker gepompt wordt houdt de luchtwegen open, waarmee apneus voorkomen worden. Je komt hierdoor weer in een diepe slaap en komt echt tot rust, zodat je overdag minder moe bent.

Slaapapneu apparaat laten aanmeten

Is bij jou slaapapneu geconstateerd? Dan krijg je een slaapapneu apparaat. De eerste maanden heb je deze op proef omdat hij goed moet worden afgesteld. Heb je bijvoorbeeld baat bij alleen een neusmasker of is het beter voor een mond- en neusmasker te kiezen? Welke luchtdruk is het beste? Deze verschilt per persoon en moet op ervaring worden afgesteld. Welk merk apparaat je krijgt hangt af van je zorgverzekering. Noodzakelijke apparatuur voor de behandeling van slaapapneu wordt in de meeste gevallen vergoed door je zorgverzekeraar. Producten die het gebruik comfortabeler maken vallen daar niet altijd onder.

Main Menu