Slaapapneu oplossingen

Op zoek naar slaapapneu oplossingen? Raadpleeg een expert. Heb jij slaapapneu? Dit lost niet vanzelf op en een behandeling is nodig. Blijft slaapapneu onbehandeld, dan heeft dit op korte en lange termijn gevolgen voor de gezondheid. Je slaapt niet goed, bent overdag moe en misschien ook prikkelbaar en minder geconcentreerd. Op de langere termijn kan dit leiden tot gezondheidsklachten.¹

Wat is slaapapneu?

We spreken van slaapapneu als iemand iedere nacht meerdere keren per uur tien seconden of meer stopt met ademhalen. Door die ademstop ga je naar een lichtere slaap of word je zelfs wakker. Je komt dus nooit in een echt diepe slaap, waardoor je in de nacht niet goed uitrust.

Hoe ontstaat slaapapneu?

Slaapapneu ontstaat door een tijdelijke afsluiting van de keelholte, bijvoorbeeld omdat de tong naar achteren zakt of omdat de wanden van de keelholte slap zijn (geworden) doordat je tijdens de slaap ontspant. Ook alcohol, drugs of slaapmiddelen kunnen er voor zorgen dat de wanden dusdanig slap worden dan de keel even ‘dicht kan vallen’. Op het moment dat je wakker wordt door de ademstop spannen je spieren aan en kan er weer lucht door de keelholte. Val je weer in slaap, dan verslappen de spieren opnieuw.

Wat zijn symptomen van slaapapneu?

Veel mensen met slaapapneu snurken. De lucht moet door een nauwere keelholte, waardoor de wanden gaan trillen en het typische snurkgeluid ontstaat. Ook zijn mensen met slaapapneu vaak moe omdat ze niet in een diepe slaap vallen, worden ze vaak wakker met hoofdpijn of een droge mond en zijn ze in de nacht vaak wakker.

Slaapapneu oplossingen

Vermoed je dat je slaapapneu hebt, ga dan naar de huisarts. Deze verwijst je door naar een KNO arts, die een slaaponderzoek uitvoert. Blijkt het inderdaad slaapapneu dan gaan jullie samen opzoek naar de beste slaapapneu oplossingen. Meestal is dit een CPAP apparaat, een machine die via een slang lucht onder een bepaalde druk blaast naar een masker dat je over je neus of neus en mond draagt. Door deze lucht blijft de keelholte open en kunnen er geen apneus meer optreden.

¹ https://www.slaapcoach.nl/slaap-info/slaapstoornissen/slaapapneu/

Main Menu