Snurkende partner

Heb jij een snurkende partner? Er zijn weinig dingen vervelender dan het zagende geluid dat je uit je slaap houdt. Soms merkt je partner zelf dat hij of zij snurkt, maar vaker ben jij het die er vooral last van heeft. Hoe zorg je dat je snurkende partner stopt met snurken?

Snurken kan verschillende oorzaken hebben. Sommige zijn onschuldig en verdwijnen na een paar dagen, andere oorzaken zijn chronisch en moeten behandeld worden omdat ze op de langere termijn gezondheidsproblemen kunnen geven.

Wat is snurken?

Om verschillende redenen kunnen de neusholte en/of keelholte vernauwd zijn geraakt. Daardoor heeft de lucht die je inademt minder ruimte om door de keelholte te gaan, waardoor de lucht sneller gaat. Dit zorgt er voor dat je stembanden gaan trillen, wat het bekende snurkgeluid veroorzaakt.

Tijdelijke oorzaken snurkende partner

  • Ben je verkouden of heb je last van een allergie, dan kunnen de slijmvliezen in je neus opzwellen waardoor er minder ruimte is voor de ingeademde lucht. Een neusspray kan er voor zorgen dat de slijmvliezen slinken.
  • Slaapmiddelen, drugs en alcohol verslappen de spieren. Dus ook de spieren in de keelwand. Daardoor kan de keel ‘dichtvallen’ waardoor de luchtstroom geblokkeerd wordt. Ook kan de tong naar achteren glijden.
  • Rugslapen kan er ook voor zorgen dat de tong naar achteren glijdt of de keelwand dichtvalt.

Permanente oorzaken snurken

  • Overgewicht kan een oorzaak zijn voor snurken. Vet kan ook in de keelwand zitten, waardoor deze dikker wordt en de luchtstroom dus een beperktere ruime heeft. Afvallen is vaak een oplossing.¹
  • Slaapapneu veroorzaakt ook snurken. Bij slaapapneu stopt iemand tijdens de slaap enkele keren per uur meer dan tien seconden met ademen. Slaapapneu kan verschillende oorzaken hebben, en wordt vaak verergert door bijvoorbeeld overgewicht of alcoholgebruik. Slaapaneu gaat niet vanzelf over. Vermoed je dat je slaapapneu hebt, neem dan contact op met de huisarts. Deze verwijst je door naar een specialist zodat een behandeling gestart kan worden.

 

¹ Bron: https://www.slaapinfo.nl/snurken/help-mijn-partner-snurkt-wat-kan-ik-doen/#:~:text=Als%20je%20partner%20snurkt%2C%20doe,na%20het%20drinken%20van%20alcohol

Main Menu