Stop snurken

Stop snurken, hoe doe je dat?

Snurk jij als je slaapt en heb je daar last van? Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende manieren om snurken te stoppen.

Wat is snurken?

Snurken is een soort brommend geluid dat je maakt als je slaapt. Dat geluid ontstaat als er minder ruimte is in de neus of keel. Adem je in dan gaat de lucht via je neus naar je keel en luchtpijp en vervolgens de longen in. Onderweg komt de lucht in de luchtpijp je stembanden tegen. Is er minder ruimte in de neus en keel, dan gaat de lucht sneller langs de stembanden, waardoor het snurkgeluid ontstaat. Je kunt zachtjes snurken, maar ook zo hard dat je er zelf wakker van wordt.

Wat is de oorzaak van snurken?

Er zijn verschillende oorzaken voor snurken. En verstopte neus door verkoudheid bijvoorbeeld, maar ook door hooikoorts of omdat het neustussenschot scheef staat. Overwicht is kan ook een oorzaak zijn. Bij overgewicht zit er meer vetweefsel in de keelholte, waardoor deze krapper wordt. Vergrote keelamandelen, een dikkere tong, een slapper gehemelte, alcohol, zware vermoeidheid, roken en een gevorderde leeftijd kunnen ook zorgen voor snurken.

Snurken kan over het algemeen geen kwaad, maar kan soms wel vervelend zijn, bijvoorbeeld als je partner er wakker van wordt, of jezelf. Vermoeidheid en irritatie liggen dan op de loer. Natuurlijk wil je dan dat je stopt met snurken.

Snurken en slaapapneu

Van de honderd mensen die snurken hebben rond de tien mensen ook slaapapneu. Tijdens het slapen stop de ademhaling dan minstens tien seconden. Dit zorgt er voor dat er minder zuurstof in het lichaam komt. Niet één maal per nacht, maar tientallen keren. Het lichaam moet steeds hard werken om weer voldoende zuurstof door het lichaam te pompen. Daardoor val je nooit in een diepe slaap, waardoor je niet voldoende nachtrust krijgt. Mensen met onbehandelde slaapapneu zijn vaak oververmoeid, met alle risico’s van dien.

Stop snurken bij slaapapneu

Heb je slaapapneu? Een longarts stelt dan samen met jou een behandelplan op. Meestal bestaat dit uit het gebruik van een apneu apparaat en een CPAP masker. Het apparaat blaast via het masker een beetje extra lucht in je neus en mond waardoor de keelholte gedurende de hele nacht open blijft staan en niet ‘dichtvalt’, zodat je geen apneus meer hebt. Bovendien zorgt dit open blijven dat je stopt met snurken.

Main Menu