Wat te doen aan snurkende partner?

Wat te doen aan snurkende partner? Een aantal tips. Heb je een snurkende partner en houdt hij of zij je wakker? Er zijn verschillende oorzaken van snurken, en verschillende dingen die je hier aan kunt doen.

Hoe ontstaat snurken?

Snurken is een zacht of harder brommend geluid dat je maakt tijdens het slapen. Het geluid ontstaat door een vernauwing in de luchtwegen tussen de neusgaten en de stembanden. Als je inademt ontstaat een onderdruk in de keel, waardoor het zachte gehemelte met de huig, de tong en de wanden van de keelholte naar elkaar toe gezogen worden. Daardoor gaan ze trillen, wat het snurkgeluid veroorzaakt.¹

Waardoor ontstaat snurken?

Verschillende factoren hebben invloed op het snurken.

  • Verkoudheid. Hierdoor kunnen de slijmvliezen verdikken waardoor de lucht minder ruimte heeft op door te stromen.
  • Slapen op de rug. Daardoor zakken het gehemelte, de tong en de huig naar achteren waardoor de lucht minder makkelijk door kan stromen.
  • Een aanleg voor een slapper gehemelte en huig.
  • Verslapping van de spieren door het gebruik van alcohol, drugs of slaapmiddelen. Ook de leeftijd kan invloed hebben op verslapping van de spieren.
  • Irritatie van de keel door roken of brandend maagzuur.
  • Overgewicht, dat de wanden van de keelholte dikker maakt.
  • Slaapapneu.

Wat te doen aan snurkende partner

Heb je een snurkende partner of snurk je zelf, dan kan je zelf verschillende dingen doen om dit te verminderen. Een neusspray gebruiken als je verkouden bent bijvoorbeeld, afvallen als je overgewicht hebt en stoppen met roken. Ook geen alcohol drinken in de avond, geen drugs gebruiken en proberen niet op je rug te slapen kan helpen.

Snurken en slaapapneu

Heb je een snurkende partner of snurk je zelf en vermoed je dat het slaapapneu is? Mensen met slaapapneu snurken iedere nacht, worden in de nacht vaak wakker door de ademstops en slapen nooit diep. Ze worden in de ochtend vaak wakker met een droge mond of keelpijn, zijn overdag moe en soms zelfs prikkelbaar. Bij slaapapneu is het raadzaam via de huisarts een doorverwijzing te vragen naar een specialist, bijvoorbeeld een KNO-arts. Door middel van een slaaponderzoek in een slaapcentrum of thuis kan een specialist constateren of er inderdaad sprake is van slaapapneu. Samen kijken jullie dan naar de meest geschikte behandeling. Wordt slaapapneu effectief behandeld, dat stopt het snurken ook.

 

¹ https://www.mmc.nl/kno/aandoeningen-en-behandelingen/snurken/

Main Menu