Apneu slaapmasker

Heb jij slaapapneu en is er een behandeling met een CPAP apparaat voorgeschreven? Dan gebruik je ook een slaapmasker. Een apneu slaapmasker is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Gebruik je niet het goede masker of past het masker niet goed, dan is de behandeling minder effectief.¹

We onderscheiden drie soorten maskers.

Neusmasker

Een neusmasker wordt het meeste gebruikt bij de behandeling van slaapapneu. Het bestaat uit een kapje dat alleen de neus omsluit, en dat met banden om het hoofd bevestigd is. Omdat het aangesloten CPAP apparaat overdrukt via de neus blaast, slaap je met je mond dicht. Bij de meeste personen werkt dit goed. Werkt het niet goed en slaap je ondanks een goede druk toch met de mond open, dan wordt gekozen voor een full face masker.

Full face masker

Als je ondanks een goede druk via de neus toch met de mond open blijft slapen is een full face masker nodig. Ook wordt dit masker gebruikt als je een minder goede neusdoorgankelijkheid hebt. Dit masker gaat over zowel de neus als de mond en zit net als het neusmasker met banden om het hoofd.

Nose pillow

Dit masker staat ook wel bekend als ‘intranasaal masker’. Het bestaat uit twee neusdopjes die in de neusgaten geplaatst worden. Heb je vaak last van neusverkoudheid of hooikoorts, dan wordt dit masker afgeraden.

Onderhoud van apneu slaapmasker

Het onderhoud van een apneu slaapmasker is belangrijk. Een niet goed onderhouden masker – net zoals een niet goed onderhouden CPAP apparaat – is minder hygiënisch, wat na verloop van tijd gezondheidsklachten kan veroorzaken. Ook sluit een niet goed onderhouden masker na verloop van tijd minder goed, waardoor er lucht langs het masker kan ontsnappen en de behandeling niet meer goed werkt. Bij ieder masker zit een duidelijke instructie voor het schoonmaken en onderhouden van een apneu slaapmasker.

¹ Bron: https://webshop.vivisol.nl/slaapapneu/cpap/cpap-maskers/

Main Menu