Slaapmasker apneu

Slaapmasker apneu nodig? Deze hulpmiddelen maken het dragen aangenamer. Heb jij slaapapneu? Eén van de behandelingen tegen slaapapneu is het gebruik van een CPAP apparaat. Hierbij draag je een slaapmasker. Niet iedereen vindt het dragen van een slaapmasker bij apneu prettig. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen die het dragen van een slaapmasker veraangenamen.¹

Hoe werkt een slaapmasker bij apneu?

Eén van de behandelingen van slaapapneu bestaat uit het gebruik van een CPAP apparaat. Dit apparaat blaast onder een bepaalde druk lucht door een slang, die is verbonden met een slaapmasker dat je over de neus of mond en neus draagt. Dankzij de luchtdruk blijven de neus- en keelholte tijdens het slapen open, waardoor geen apneus meer kunnen optreden.

Drie soorten apneu slaapmaskers

Er zijn drie soorten slaapmaskers. Een neusmasker, dat je alleen over je neus draagt en dat met riemen over het hoofd wordt bevestigd. Het tweede soort is een volgelaatsmasker, dat je over de neus en mond draagt. Daarnaast kan een neuskussenmasker worden gebruikt, dat als twee kussentjes in de neus wordt geplaatst.

Hulpmiddelen voor een apneu slaapmasker

Het slaapmasker kan voor huidirritatie of een allergische reactie zorgen. Dit kun je voorkomen met het gebruik van een maskervoering. Deze voering is gemaakt van een zachte, anti-bacteriële stof die voorkomt dat het masker tegen je huid drukt of irritatie veroorzaakt.

Een slangbeugel houdt de slang die van het apparaat naar het masker loopt voortdurend rechtop. Daardoor ga je niet op de slang liggen en trekt hij niet aan het masker. Bovendien voorkomt een slangbeugel dat er condensatie optreedt in de slang.

Met een slanghoes voorkom je ook dat er condensatie optreedt in de slang door het verschil in temperatuur tussen de warme slang en de koele slaapkamer. Ook heb je dan geen last van het koude plastic van de slang als je bijvoorbeeld met je hand op de slang ligt.

 

¹ https://www.slaapinfo.nl/snurken/cpap-hulpmiddelen-tegen-slaapapneu/

Main Menu