Mijn partner snurkt

Snurkt je partner? Dat kan heel hinderlijk zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je partner. Er zijn verschillende oorzaken voor snurken. Sommige gaan vanzelf over, andere vragen om een behandeling.

Wat is snurken?

Snurken is het brommende of ‘zagende’ geluid dat iemand kan maken tijdens het slapen. Als je inademt dan gaat de lucht door je neus en keel naar de luchtpijp, en daarna naar de longen. Aan het begin van de luchtpijp zitten je stembanden. Heb je in je neus of keel minder ruimte, dan gaat de lucht sneller door je luchtpijp en dus langs de stembanden, Deze trillen een beetje mee, waardoor het snurkgeluid ontstaat. Snurkgeluiden kunnen heel zacht zijn, maar ook heel hard. Zo hard dat je eventuele partner of jijzelf daar wakker van wordt.

Waardoor komt snurken?

Snurken kan verschillende oorzaken hebben. We noemen de meest voorkomende.

  • Verkoudheid of allergie. Hierdoor zwellen de slijmvliezen op waardoor de lucht door een nauwere doorgang moet.
  • Overgewicht. Hierbij zit er vaak meer vetweefsel in de keel, waardoor de doorgang voor de lucht vernauwd. Ook hier moet dan meer lucht door een nauwere doorgang.
  • Slappere spieren in de keel- en mondholte. Dit komt bijvoorbeeld door het gebruik van slaapmiddelen of alcohol. Maar ook ouder worden is vaak een oorzaak voor slappere spieren.
  • Roken. Dit irriteert de keel.
  • Rugslapen. Hierdoor kan de tong naar achteren zakken waardoor de keelholte nauwer wordt.
  • Slaapapneu. Hierbij stop je enkele keren per uur even met ademen.

Partner snurkt door slaapapneu

Je partner snurkt door slaapapneu? Dan is het verstandig dat je partner naar de huisarts gaat. Deze verwijst hem of haar door naar een slaapexpert, meestal een KNO arts. De arts voert een slaaponderzoek uit om te kijken of het inderdaad gaat om slaapapneu en zo ja, om welke vorm. Daarna kijkt hij samen met je partner naar de beste behandeling. Dat kan bijvoorbeeld het aanpassen van de levensstijl zijn (afvallen bij overgewicht, stoppen met roken, enzovoorts), of hij schrijft een slaapapneu apparaat voor.

Main Menu