CPAP apparaat

Heb jij slaapapneu? Dan is er waarschijnlijk een behandeling met een CPAP apparaat voorgeschreven. Dit wordt meestal gedaan aan de hand van een slaaponderzoek door een specialist, zoals een KNO arts. Wat is een CPAP apparaat en hoe werkt het?

CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure, ofte wel een continue luchtdruk. Een CPAP apparaat blaast onder een continue druk lucht door een slang naar een masker dat je over je neus of neus en mond draagt. Om te begrijpen hoe een CPAP apparaat werkt is het belangrijk te weten hoe ademstops ontstaan als je slaapt.¹

CPAP apparaat, hoe werkt het?

Tijdens je slaap ontspannen je spieren. Hierdoor kunnen de wanden van de keel naar binnen vallen en / of je tong naar achteren glijden, waardoor de keelholte gedeeltelijk of zelfs helemaal dichtvalt. Hierdoor stop je even met ademen. We spreken van slaapapneu als iemand tijdens de slaap een aantal maal per uur tien seconden of langer stopt met ademen.
Door die ademstop daalt het zuurstofniveau in het bloed, waardoor je even wakker wordt. Daardoor spannen je spieren aan en wordt de blokkade opgeheven. Je ademt dan weer en valt weer in slaap. Je ontspant en krijgt weer een ademstop.

Continue luchtstroom

Om te voorkomen dat de keelholte dichtvalt blaast een CPAP apparaat onder een continue druk lucht door de keelholte. Die druk kan per persoon verschillen. Welke luchtdruk je precies nodig hebt, wordt samen met de specialist bekeken.

Verschillende maskers

Ook kijken jullie samen welk masker het beste bij jou past. Sommige mensen zijn gebaat bij een ‘masker’ dat in de neus wordt gedragen in de vorm van twee kussentjes tegen de neusgaten. Andere mensen hebben meer aan een masker dat over de hele neus gedragen wordt. Wie met een neusmasker door de mond gaat ademen heeft meer aan een masker dat de neus en mond bedekt.

 

¹ Bron: https://www.catharinaziekenhuis.nl/patientenfolders/cpap-therapie-lon-031/

Main Menu