CPAP apparaten

CPAP apparaten zijn ontwikkeld voor de behandeling van slaapapneu. Als bij jou slaapapneu geconstateerd wordt kan het dus zijn dat je een CPAP apparaat aangemeten krijgt.

Hoe ontstaat slaapapneu?

Slaapapneu ontstaat op het moment dat je gaat slapen en je ontspant. Spieren worden dan slap, en sommige spieren worden zo slap dat ze er voor zorgen dat je keelholte dichtvalt. Op dat moment stop je even met adem halen. We spreken van slaapapneu als je meer dan vijf keer per uur even stopt met adem halen en die stops tien seconden of langer duren.

Symptomen van slaapapneu zijn vaak wakker worden in de nacht, nooit in een echt diepe slaap komen of wakker worden met een droge mond of pijnlijke keel. Overdag ben je vaak moe omdat je nooit goed slaapt, wat resulteert in concentratieproblemen en humeur wisselingen. Op langere termijn kan slaapapneu ook zorgen voor gezondheidsproblemen.

Verschillende behandelingen slaapapneu

Voor mensen met slaapapneu bestaan verschillende behandelingen. Een MRA bijvoorbeeld, een soort beugel die je tijdens het slapen draagt en die de onderkaak een stukje naar voren zet zodat de keelholte beter open blijft. Ook kan een operatie voorgesteld worden om de keelholte te vergroten. Daarnaast zijn er de CPAP apparaten die helpen bij het voorkomen van apneus.

Hoe werken CPAP apparaten?¹

Een CPAP apparaat kun je zien als een soort luchtpomp die via een slang lucht blaast naar een masker. Dit masker wordt over de neus of de neus en de mond gedragen terwijl je slaapt. De lucht, die wordt aangezogen uit de kamer, wordt in de mond- en / of keelholte geblazen en zorgt er op die manier voor dat deze open blijven. Daardoor treden er geen apneus meer op en snurk je ook niet meer.

Een CPAP apparaat wordt aangemeten door een specialist. Samen kijken jullie naar welke luchtdruk het beste bij jou past en welk soort masker het meest geschikt is.

 

¹ https://www.ghz.nl/behandelingen-en-onderzoeken/osas-slaapapneu-met-cpap-apparaat/#:~:text=De%20CPAP%20is%20een%20soort,open%20en%20worden%20apneus%20voorkomen.

Main Menu