Slaapapneu neusmasker
Bij slaapapneu is een behandeling nodig. Slaapapneu gaat namelijk niet vanzelf over. Meestal bestaat de behandeling uit een CPAP apparaat. Daar hoort een neusmasker bij, of een mond- en neusmasker. Hoe werkt dit precies, CPAP apparaat en een slaapapneu neusmasker?¹
Als je slaapapneu hebt dan ‘valt’ je keelholte tijdens je slaap dicht. Dit komt omdat de spieren ontspannen tijdens de slaap, waardoor de keelwand slapper wordt. Door het dichtvallen blokkeert de keelholte dus even, en je stopt met ademhalen. We spreken van slaapapneu wanneer je in de slaap meerdere keren per uur een ademstop hebt van tien seconden of meer.
Omdat het zuurstofniveau in je bloed daalt word je even wakker. Daardoor spannen je spieren aan en wordt de blokkade opgeheven. Tot je weer in slaap valt. Als je slaapapneu hebt val je dus nooit in een diepe slaap. Dat resulteert in vermoeidheid overdag, concentratieproblemen en op de langere termijn mogelijk gezondheidsproblemen.
Wat is een CPAP apparaat?
Als een KNO arts slaapapneu bij je heeft geconstateerd is de meest gebruikelijke behandeling een CPAP apparaat. Dit is een machine die onder een bepaalde druk lucht via een slang naar een masker blaast. Dit masker draag je over je neus of neus en mond. De luchtdruk wordt samen met de KNO arts bepaald, omdat deze niet voor iedereen hetzelfde is. Het kan enkele weken duren voordat je de juiste druk hebt gevonden. De luchtdruk zorgt er voor dat je keelholte open blijft, waardoor deze niet meer dichtvalt en er geen apneus meer kunnen optreden.
Soorten slaapapneu neusmaskers
Het masker moet goed passen om te voorkomen dat er lucht langs de kanten ‘weglekt’. Het masker wordt met banden om het hoofd vastgemaakt zodat het niet kan verschuiven. Een slaapapneu neusmasker wordt ook wel een ‘nasaal masker’ genoemd. Daarnaast is er het volgelaatsmasker, dat over de neus en mond gedragen wordt, en neusdoppen, ook wel ‘nose-pillowmasker’, doppen die van onder af tegen de neus drukken.