Masker voor slaapapneu

Heb jij slaapapneu? Dat is er waarschijnlijk een behandeling met een CPAP apparaat voorgeschreven. Daarbij hoort het dragen van een masker voor slaapapneu bij. Hoe werkt dit masker en welke types maskers zijn er?

Hoe werkt een CPAP apparaat?

CPAP staat voor ‘continuous positive airway pressure’. In het Nederlands staat dit voor ‘continue positieve luchtwegdruk’. Een CPAP apparaat wordt voorgeschreven bij mensen met slaapapneu. Een slaapapneu apparaat blaast via een slang lucht onder een bepaalde druk naar een masker dat over de neus of de neus en mond gedragen wordt. Deze luchtdruk houdt de keelholte open zodat er tijdens de slaap geen apneus kunnen ontstaan.

Typen maskers voor slaapapneu

Er zijn drie soorten CPAP maskers.¹

  • Neusmasker. Dit is het type masker dat het meeste wordt toegepast. Hierbij wordt alleen lucht door de neus geblazen. Als de luchtdruk goed is afgesteld wordt mondademhaling meestal voorkomen.
  • Full-face masker. Als bij de juiste luchtdruk toch sprake blijft van mondademhaling, dan wordt een masker dat niet alleen de neus maar ook de mond bedekt voorgeschreven.
  • Neusdoppen. Sommige mensen vinden het dragen van een masker intimiderend. Dan worden vaak neusdoppen gebruikt. Deze doppen dekken het gezicht niet af, maar worden onder tegen de neus gedrukt.

Luchtdichte maskers

Het is bij een masker voor slaapapneu heel belangrijk dat er geen lucht weg kan lekken. Lekt er lucht weg, dan is er niet voldoende luchtdruk en werkt de apneu therapie niet of niet goed. Daarom moet een masker goed op het gezicht passen. Samen met de specialist kijk je naar de juiste afstelling van het masker. De banden om het hoofd worden elke ochtend los gehaald. Het is dus verstandig te markeren waar de band vast zit, zodat je de volgende avond niet weer hoeft te zoeken naar de juiste afstelling.

 

¹ https://www.rmed.be/nl/cpap-maskers/#:~:text=Het%20CPAP%20masker%20is%20het,en%20neusmaskers%20en%20intranasale%20maskers.

Main Menu