Oplossing slaapapneu

Is er bij jou slaapapneu vastgesteld? Slaapapneu gaat niet vanzelf over. Gelukkig is er een oplossing voor slaapapneu. Meestal bestaan deze oplossingen uit een behandeling, voorgeschreven door een specialist.

Wat is slaapapneu?

We spreken van slaapaneu als je tijdens de slaap meerdere keren per uur tien seconden of langer stopt met ademen. Vaak komt dit omdat door het ontspannen van de spieren de luchtpijp geblokkeerd wordt door een dichtvallende keelwand of de tong die naar achteren zakt. Door het zuurstoftekort dat tijdens de ademstop ontstaat word je even wakker, waardoor de spieren weer aanspannen en de blokkade wordt opgeheven. Je haalt dan weer gewoon adem. Maar zodra je opnieuw in slaap valt kan de blokkade weer ontstaan.

Hoe merk je dat je slaapapneu hebt?

Mensen met slaapapneu komen nooit echt in een diepe slaap. Als gevolg daarvan zijn ze overdag vaak moe en hebben moeite met concentreren. Ook worden ze vaak wakker met hoofdpijn en een droge mond, en zijn in de nacht regelmatig even wakker. Ook snurken mensen met apneu vaak. Sommige mensen merken zelf niet dat ze regelmatig stoppen met ademhalen, maar worden er op gewezen door een partner.

Oplossingen slaapapneu

Als je denkt dat je slaapapneu hebt, ga je naar de huisarts. Deze verwijst je door naar een specialist. Dit is meestal een KNO arts. De specialist doet een slaaponderzoek om te kijken of je inderdaad slaapapneu hebt en zo ja, welke vorm dit is. Daarna kijken jullie samen naar een oplossing.

Meestal is dit een combinatie van het aanpassen van de leefstijl en een behandeling. Afvallen als je te zwaar bent bijvoorbeeld, geen alcohol meer drinken in de avond en stoppen met roken.

Soms bestaat de behandeling uit een bitje dat in de mond gedragen wordt tijdens het slapen. Als dat niet of niet voldoende werkt, dan wordt vaak een behandeling met een CPAP apparaat voorgeschreven.¹

CPAP apparaat als oplossing slaapapneu

Dit apparaat blaast lucht onder een bepaalde druk door een slang naar een masker dat je over je neus of neus en mond draagt. Door die druk blijft de keelholte open tijdens het slapen, en treden er geen apneus meer op.

 

¹ Bron: https://www.thuisarts.nl/slaapapneu/ik-heb-slaapapneu#:~:text=Sommige%20mensen%20stoppen%20minder%20vaak,meer%20lucht%20in%20uw%20luchtwegen

Main Menu