OSAS Medisch

Hoe behandel je OSAS medisch? Word je in de nacht vaak wakker, snurk je, word je wakker met hoofdpijn en ben je overdag moe? Dan bestaat de kans dat je slaapapneu hebt. Hierbij stop je een aantal keer per uur even met ademhalen. Slaapapneu bestaat in verschillende vormen. OSAS is daar één van.

Wat is OSAS?

OSAS staat voor ‘Obstructief Slaapapneu Syndroom’. OSAS wordt veroorzaakt door weke delen zoals de tong, die naar achteren zakken en daarmee in de keel de ademhaling blokkeren. Dit vindt plaats als je slaapt en de spieren ontspannen.¹

Door die blokkade stopt je met ademen, waardoor het zuurstofgehalte in het bloed daalt. Daar reageren de hersenen op door een signaaltje te sturen naar het lichaam om wakker te worden. Door het korte wakker worden spannen de spieren even aan en wordt de blokkade opgeheven. Soms merk je dat je wakker wordt, soms niet.

Als je per uur vijf tot tien of meer ademstops hebt van tien of meer seconden wordt gesproken van slaapapneu. Dit kan de slaap behoorlijk verstoren omdat je niet in een diepe slaap komt, en overdag ondervind je daar ook hinder van.

Welke symptomen horen bij OSAS?

  • Wakker schrikken in de nacht
  • Wakker worden met een droge mond
  • Snurken
  • Keelpijn
  • Hoofdpijn
  • Moe overdag
  • Concentratieproblemen
  • Prikkelbaarheid

OSAS medisch behandelen

Als je denkt dat je slaapapneu hebt ga je naar de huisarts. Deze verwijst je door naar een specialist, die aan de hand van slaaponderzoek kijkt of er inderdaad sprake is van OSAS. Als dat eenmaal is vastgesteld wordt een behandeling opgesteld. Daar hoort onder andere het aanpassen van de levensstijl bij. Heb je overgewicht bijvoorbeeld, of rook je, dan kan dit OSAS veroorzaken of verergeren. Ook alcohol in de avond, het gebruik van slaapmiddelen of drugs verergeren slaapapneu.

Als het aanpassen van de levensstijl niet of onvoldoende helpt wordt OSAS medisch behandeld. Dit wordt meestal gedaan met behulp van een CPAP apparaat. Dit apparaat blaast via een slang lucht onder een bepaalde druk naar een masker dat je over de neus of neus en mond draagt. Deze lucht voorkomt dat de luchtwegen geblokkeerd worden, zodat er geen ademstops meer optreden.

 

¹ https://www.bernhoven.nl/home-patientenfolders/folders-neurologie/obstructief-slaapapneu-syndroom-osas/

Main Menu