Slaapapneu zonder snurken

Slaapapneu zonder snurken, kan dat? ‘Hé, je snurkt!’ Dat is niet iets dat je graag hoort. Snurken kan vervelend zijn voor je partner omdat je deze er in de nacht mee wakker houdt, maar het kan ook lastig zijn voor jezelf. Bijvoorbeeld omdat jij jezelf wakker snurkt of omdat je in de ochtend wakker wordt met droge of pijnlijke slijmvliezen in de mond, neus en keel.

Snurken kan een teken zijn van slaapapneu, maar het hoeft niet. Niet alle snurkers hebben slaapapneu, maar de meeste mensen met slaapapneu snurken wel. Heb jij slaapapneu? Slaapapneu zonder snurken kan heel goed!

Wat is snurken?

Snurken is het ‘zagende’ of ruisend-brommende geluid dat je maakt tijdens het ademhalen in je slaap. Dat kan heel zachtjes zijn, maar ook zo hard dat jij je partner er mee wakker houdt of er zelf wakker van wordt. Het kan verschillende oorzaken hebben. Het kan veroorzaakt worden door het trillen van de huig en het zachte gehemelte. Je kan ook snurken door trillingen van de basis van de tong en / of het strottenklepje. Maar in beide gevallen geldt: er moet te veel lucht door een te smalle opening, waardoor er delen in je holten mee gaan trillen

Wat maakt snurken erger?

Sommige omstandigheden veroorzaken of verergeren snurken.

  • Als je door je mond ademt heb je meer kans op snurken dan wanneer je door je neus ademt, bijvoorbeeld wanneer je neus verstopt zit door een verkoudheid of door hooikoorts.
  • Je snurkt meer als je op je rug ligt dan wanneer je bijvoorbeeld op je zij ligt.
  • Als je alcohol gebruikt of kalmerende middelen, kunnen je spieren meer verslappen waardoor je sneller gaat snurken.
  • Door ouderdom verslappen de spieren in de tong en keel waardoor je sneller gaat snurken.
  • Door overgewicht wordt het weke gedeelte van de keelholte onder het slijmvlies dikker waardoor de passage smaller wordt en het makkelijker gaat trillen.
  • Roken irriteert het slijmvlies van de neus- en keelholte waardoor je sneller gaat snurken.

Slaapapneu zonder snurken met CPAP machine

Snurken en slaapapneu zijn aan elkaar gerelateerd. Als de oplossing niet gevonden van worden in aanpassingen in de leefstijl (gewicht verliezen, stoppen met roken, geen alcohol in de avond) kan de oplossing liggen in een CPAP machine. Deze slaapapneu machine pompt lucht via een slang naar een masker dat in of over de de neus of de neus en mond gedragen wordt. Dankzij de luchtstroom ontstaat er een positieve druk door de luchtwegen, waardoor deze beter open gehouden worden. Daarmee heb je dus slaapapneu zonder snurken.

Main Menu